MENIU

Îngrijorată de creșterea prezenței NATO la granițele sale, Rusia anunță contramăsuri

Federația Rusă adoptă în prezent contramăsuri în legătură cu acumularea de trupe NATO în apropierea frontierelor sale, a declarat într-un interviu acordat joi RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Vladimir Titov, potrivit Agerpres.

'Acumularea de forțe și echipamente suplimentare NATO în apropiere de granițele noastre nu se limitează la istoria achiziționării sistemelor Patriot (de către Polonia). Sunt puse în aplicare deciziile Alianței Nord-Atlantice pentru consolidarea flancului estic, care implică desfășurarea în Polonia și țările baltice a unor contingente multinaționale, o relocare de armament greu, crearea de centre de comandă NATO și construcția unei noi infrastructuri', a declarat Titov.

'Firește, toate acestea nu pot să ne bucure. Dar sunt sigur că toate riscurile și amenințările la adresa securității noastre noastre sunt luate în considerare și se iau măsuri de contracarare în timp util', a adăugat responsabilul rus.

În opinia sa, instalarea de baterii de rachete Patriot în Polonia face parte din planul SUA de a înconjura Rusia cu sisteme de apărare antirachetă.

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a anunțat anterior că Varșovia a primit din partea fabricantului de sisteme antirachetă Patriot, Raytheon, o ofertă în conformitate cu care aceste echipamente vor începe să fie livrate Poloniei din 2019.

În același timp, ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, a descris joi ca pe un pericol situația în care toate țările Alianței își vor majora contribuția la bugetul organizației la două procente din PIB.

'Cheltuielile totale ale Europei vor ajunge atunci la aproximativ 400 de miliarde de euro, ceea ce este absolut exorbitant chiar din punctul de vedere al unei analize reale a amenințărilor și provocărilor", a spus diplomatul rus, într-o alocuțiune rostită la o conferință prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la înființarea Institutului Europei de pe lângă Academia de Științe a Rusiei.

El consideră că există un 'mare pericol' ca o parte semnificativă din aceste fonduri să fie orientată pentru 'achiziționarea de arme pentru așa-numita luptă împotriva unui inamic major și nu spre lupta cu terorismul".

Grușko a evocat în acest context faptul că bugetul militar al Rusiei este de aproximativ 50 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile totale ale membrilor europeni ai Alianței sunt de 270 miliarde de euro în prezent.

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO a indicat totodată că efectivele americane în Europa după exercițiul comun ruso-belarus 'Zapad 2017' au crescut de două-patru ori, reiterând că Moscova și-a retras toate forțele militare din Belarus care au participat la respectivele manevre în septembrie.

Rusia și NATO traversează o perioadă de criză după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 și ca urmare a rolului său în situația din Ucraina.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO