MENIU

Încurajat de slăbiciunea lui Trump, Putin ia la rost Occidentul: ”Rusia va reacţiona negativ”

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins acuzaţiile că s-ar fi schimbat de când a fost ales prima dată în funcţia supremă de stat în 2000, când fusese considerat un reformator democrat, potrivit dpa, citată de Agerpres. Liderul de la Kremlin a avertizat în același timp NATO cu privire la extinderea spre Est. 

"Nimic nu s-a schimbat în ceea ce mă priveşte. Sunt aşa cum sunt. Sunt aşa cum am fost", a declarat Putin pentru postul american de televiziune Fox News într-un interviu realizat la Helsinki, unde luni s-a întâlnit cu preşedintele american Donald Trump.

"Am fost ales preşedinte al Federaţiei Ruse ca adult. La vârsta asta, atitudinea faţă de viaţă nu se schimbă, dar trebuie să reacţionezi la ce se întâmplă în jurul nostru", a spus preşedintele rus.

Putin a criticat extinderea spre Est a NATO, războiul din anii 1990 din fosta Iugoslavie, transferurile extrajudiciare de deţinuţi făcute de SUA şi situaţia din Ucraina. 

Trump, desființat în SUA după summitul cu Putin: ”Trădător!”. ”S-a înjosit în fața unui tiran” 

"Nu noi am organizat o lovitură militară de stat în această ţară", a spus Putin despre Ucraina, făcând referire la revolta care a dus la căderea guvernului pro-rus de la Kiev.

"Ce s-a întâmplat cu dvs., ce s-a întâmplat cu Occidentul?", a continuat Putin.

Reacţia Rusiei la decizia Alianţei Atlanticului de Nord de a acorda statutul de membru Ucrainei şi Georgiei ar putea fi "extrem de negativă", a mai spus Putin într-un interviu acordat postului Fox News.

"Pentru noi reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale. Extinderea infrastructurii NATO mai aproape de frontierele noastre reprezintă o ameninţare, iar reacţia ar fi extrem de negativă", a declarat Vladimir Putin.

În privinţa Siriei, liderul de la Kremlin a spus că 'grupările teroriste' sunt vinovate pentru conflictul din această ţară şi pentru bilanţul tot mai mare al victimelor.

"Ştiţi, când are loc un război, (victimele inocente) sunt inevitabile, şi va apărea mereu întrebare despre cine este vinovat", a mai afirmat Putin.

El a dat vina pe grupările Stat Islamic şi Frontul al-Nusra, spunând că ele sunt "adevăraţii vinovaţi", adăugând că răspunsul său este similar cu explicaţii oferite de oficiali militari americani după ce atacă civili în Afganistan şi alte ţări.

Presat totuşi în legătură cu informaţiile conform cărora în bombardamente ale Rusiei au murit persoane nevinovate, inclusiv copii, Putin a spus: "Aţi fost complet indus în eroare şi îmi pare foarte rău că nu cunoaşteţi situaţia reală despre Siria".

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Siria Donald Trump Vladimir Putin