MENIU

Guvernul Italiei atacă violent presa, jurnaliștii ripostează. Furie și proteste

Protest al jurnaliștilor italieni

Asociațiile jurnaliștilor din Italia au cerut jurnaliștilor să iasă la proteste împotriva liderilor Mișcării 5 Stele (M5S), care i-au catalogat pe angajații din presă drept ”șacali” și ”prostituate”.

Un conflict fără precedent a izbucnit între coaliția aflată la putere în Italia și jurnaliștii critici, care amenință acum cu proteste pentru a se apăra de atacurile guvernului.

Pe fondul unei tensiuni deja existente, războiul a început după ce primărița Romei, Virginia Raggi, a fost achitată de o instanță în procesul în care era acuzată de abuz în serviciu.

Luigi Di Maio, liderul M5S, și vicepremierul Italiei, i-a atacat pe jurnaliștii care au scris critic despre Raggi și i-a numit ”șacali”. Alessandro Di Battista, un alt lider al partidului, i-a catalogat pe ziariști ”prostituate”.

Partidul M5S a mers mai departe și a spus că va tăia fondurile publice pentru presă și va introduce o lege a conflictelor de interese, care va afecta publicațiile.

Insultele au stârnit furia jurnaliștilor. Sindicatele FNSI și Usigrai au organizat flashmob-uri în orașele italiene, dar și la Bruxelles și Londra.

Președintele FNSI, Raffaele Lorusso, i-a reamintit lui Di Maio că aceiași jurnaliști care au scris acum despre primărița Romei, scriau critic, în trecut, despre predecesorul acesteia la cârma capitalei, Ignazio Marino, membru al Partidului Democrat.

”Di Maio și cei ca el din M5S, care visează să țină informația în lesă trebuie să renunțe la această idee: amenințările sau insultele nu vor împiedica jurnaliștii să își facă meseria”, a spus Lorusso.

Un alt jurnalist renumit a explicat că amenințările constante ale M5S cu ”tăierea fondurilor publice pentru presă” sunt pur și simplu inutile și false.

Gianni Riotta, directorul școlii de jurnalism de la Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli, din Roma, a explicat că fondurile publice care subvenționau presa au fost tăiate acum mai mulți ani.

Mario Calabresi, directorul La Repubblica, a scris și el că liderii M5S știu că aceste fonduri nu există - cu mici excepții îndreptate spre ziare locale - dar că repetă acest neadevăr pentru a genera impresia că presa se află pe ștatul de plată al guvernului.

Mai multe articole despre:
Italia presă La Repubblica Mişcarea 5 Stele