MENIU

Grecii, chemaţi la un referendum pe tema propunerilor creditorilor internaţionali

<p>Tsipras anunță organizarea unui referendum cu privire la propunerea creditorilor internaționali</p>

Grecii sunt chemaţi să spună dacă sunt de acord cu propunerile creditorilor internaţionali. Premierul Alexis Tsipras a anunţat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, că, pe 5 iulie, va fi organizat un referendum și că Atena va solicita o prelungire a acordului său de salvare, care se încheie pe 30 iunie. La rândul său, ministrul grec de Finanţe a declarat că Grecia şi creditorii săi au "datoria" de a ajunge la un acord în cadrul reuniunii Eurogrupului, care are loc sâmbătă, la Bruxelles. Până pe 30 iunie, Grecia trebuie să plătească Fondului Monetar Internaţional 1,54 de milioane de euro, dar, dacă nu va primi banii din programul de salvare, nu va putea să achite datoria.

Premierul elen, Alexis Tsipras, a anunțat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, organizarea în Grecia a unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după ședința Eurogrupului, prevăzută sâmbătă, la Bruxelles, între Atena și creditorii săi, transmite AFP.

"Poporul trebuie să decidă în afară de orice șantaj (...), referendumul va avea loc pe 5 iulie", a declarat prim-ministrul, într-o alocuțiune difuzată la posturile de televiziune în jurul orei locale 01.00 (vineri, 22.00 GMT), în ajunul ultimei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro, la Bruxelles, înainte de o posibilă intrare a Greciei în incapacitate de plată față de FMI, pe 30 iunie.

Potrivit AGERPRES, anunțul premierului grec vine în contextul în care creditorii internaţionali au propus Atenei extinderea acordului existent pentru 5 luni şi o finanţare pentru reforme în valoare de 15,5 miliarde euro. Grecii nu s-au arătat foarte încântaţi de pachet şi chiar l-ar putea respinge, potrivit agenţiei de presă grecească ANA.

De altfel, premierul grec, Alexis Tsipras a acuzat partenerii europeni că recurg la şantaj pentru găsirea unei soluţii.

Concret, propunerea troicii formate din Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană ar extinde programul de asistență financiară al Greciei până în noiembrie. În acest sens, cancelarul german, Angela Merkel a declarat că Grecia are pe masă o ofertă "generoasă" și acum depinde numai de Guvernul de la Atena să o accepte sau nu. Premierul grec a venit, însă, cu o replică extrem de tăioasă.

"Principiile naşterii Uniunii Europene sunt democraţia, solidaritatea, egalitatea şi respectul reciproc. Aceste principii nu sunt bazate pe şantaj şi ultimatumuri. Şi, mai ales în aceste vremuri cruciale, nimeni nu are dreptul să pună în pericol aceste principii. Guvernul grec va continua să lupte pentru aceste principii, o va face în numele cetăţenilor europeni şi, desigur, în numele grecilor", declara, vineri, premierul grec, Alexis Tsipras.

Tsipras, aflat la Bruxelles, la Consiliul de vară al Uniunii Europene, a discutat din nou cu cancelarul german Angela Merkel şi cu președintele francez Francois Hollande, în încercarea de a găsi o soluţie pentru ţara sa. Liderii UE au refuzat să organizeze o nouă reuniune la vârf consacrate salvării Atenei şi au încredințat continuarea discuțiilor miniștrilor de finanțe din Eurogrup, care se vor reuni sâmbătă.

Grecia şi creditorii săi nu au ajuns, joi, la un acord. Troia îi cere Greciei să ia o serie de măsuri de reformă şi să facă tăieri bugetare pentru a-i debloca un împrumut. Atena mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sprijin de 240 de miliarde, care expiră pe 30 iunie. În lipsa banilor, nu va putea plăti FMI-ului datorii de 1,54 miliarde de euro, scadente tot la sfârşitul lunii.