FMI atacă acordul UE-Atena. Împrumut rapid pentru Grecia. Vot decisiv în parlamentul elen -LIVE TEXT
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a criticat marţi seara acordul privind un nou plan de împrumut oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind că datoria publică a statului grec a devenit nesustenabilă şi că Atena are nevoie de reducerea datoriilor, scrie Mediafax. Atacul a venit cu o zi înainte de votul crucial pe care parlamentul grec trebuie să îl dea, miercuri, unor măsuri importante incluse în acord - condiție de bază pentru continuarea discuțiilor.
UPDATE: Comisia Europeană propune acordarea unui împrumut pe termen scurt Greciei, în valoare de 7 miliarde de euro. "Nu este o opțiune simplă", a declarat vicepreședintele Comisiei UE, Valdis Dombrovskis. Fondurile, care sunt destinate să acopere necesarul de finanțare al Greciei pentru luna iulie, până la intrarea în vigoare a împrumutului major negociat în prezent, ar veni din Mecanismul European de Stabilitate Financiară, la care contribuie toate statele din UE. Unii membri UE, care contribuie la acest mecanism - precum Marea Britanie sau Cehia, nu sunt de acord cu utilizarea fondurilor pentru susținerea Greciei.
UPDATE: Giorgos Romanias, secretar de stat pentru Securitate Socială la Ministerul Muncii a demisionat, în semn de protest față de măsurile ce vor fi votate azi în Parlament, anunță enikos.gr.
UPDATE: Prima parte a măsurilor decise la summit se referă la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% în prezent) și pentru alte produse și servicii care beneficiau până acum de o taxare mai redusă.
Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va crește de la 26% la 29% și vor fi înăsprite prevederile vizând combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va crește de la 5% la 13% și va fi aplicată o taxă extraordinară pe veniturile care depășesc 500.000 de euro.
Deputații vor trebui să se pronunțe și asupra unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înființarea unei autorități independente pentru controlul finanțelor publice.
UPDATE: Evaluarea FMI intervine în contextul în care Parlamentul de la Atena trebuie să voteze miercuri patru legi prevăzute de acordul încheiat luni la Bruxelles.
FMI: Datoria trebuie redusă
Studiul FMI pune sub semnul întrebării validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro şi aprobă reducerea datoriilor cerută de opinia publică din Grecia. Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie să convingă parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul său, Syriza, să voteze aceste legi.
De altfel, Tsipras a declarat marţi că nu crede în planul de salvare propus, dar este dispus să îl implementeze pentru "a evita dezastrul pentru ţară" şi colapsul băncilor.
Prevederile care urmează să fie votate miercuri sunt o precondiţie pusă de creditori pentru începerea discuţiilor pentru un nou program de împrumut în valoare de până la 86 de miliarde de euro. Studiul FMI afirmă că statele europene ar trebui să ofere Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani pentru achitarea datoriei sale europene, inclusiv a noilor împrumuturi, relatează Reuters în pagina electronică.
În caz contrar, europenii trebuie să facă transferuri anuale către bugetul grec sau să accepte reduceri dramatice ale împrumuturilor existente. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.
Tsipras: Nu cred în acord, dar l-am semnat pentru a evita dezastrul
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut marți seară că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul țării", notează agențiile Reuters și France Presse.
"Îmi asum responsabilitatea pentru orice greșeală comisă, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul țării și sunt obligat să-l implementez", a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT, în ajunul unui vot crucial în parlament asupra acestui acord anunțat luni la Bruxelles și primit foarte prost de o parte a partidului său radical de stânga SYRIZA.
El a apărat acordul din noaptea de duminică spre luni, declarând că deși a fost "o noapte foarte rea pentru Europa", marcată de "presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum", și "a fost impus" Greciei, acordul a salvat-o de la ieșirea din euro și trebuie pus în aplicare.
Tsipras a explicat de asemenea că s-a luptat pentru a nu fi tăiate salariile și pensiile, adăugând că ajustarea fiscală convenită în acord este mai blândă decât ajustările convenite în trecut, mai notează Reuters.
Alexis Tsipras, confruntat cu nemulțumiri puternice asupra acordului în interiorul partidului său SYRIZA, a mai spus că Grecia trebuie să se supună ajustărilor fiscale prevăzute în acord și a adăugat că intenționează să servească până la capăt mandatul de patru ani, excluzând alegeri anticipate.
"Eu nu pot scăpa de aceste responsabilități și voi încerca să-mi implementez programul politic pe o perioada de patru ani", a subliniat el.
"Adevărul dureros este că această cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impusă", a afirmat cu amărăciune Tsipras.
Printre altele, el a sugerat că băncile din țară, închise din 29 iunie, ar putea rămâne închise încă cel puțin o lună.
"Deschiderea băncilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc într-o lună", a constatat el la televiziunea de stat ERT, argumentând că "atunci când este un șoc, există întotdeauna posibilitatea ca deponenții să-și retragă toți banii".
Cu toate acestea, Tsipras și-a exprimat speranța că "BCE se orientează spre creșterea ELA (ajutorul de urgență acordat băncilor grecești), așa că va fi posibil să se retragă mai mulți bani", a estimat el, în timp ce retragerile zilnice sunt limitate în prezent la 60 de euro la distribuitori, amintește AFP.