MENIU

Război în toată regula, în Kazahstan! Președintele țării a ordonat să se tragă fără avertisment în manifestanți

Forțele de ordine au liber să tragă în manifestanți. Foto/Profimedia

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat vineri că autorizează forțele de ordine să deschidă focul „fără avertisment” pentru a pune capăt revoltelor haotice din țară. Este război în toată regula în Kazahstan! Sunt zeci de morți în rândul protestatarilor și, de partea cealaltă, sunt și cel puțin 18 militari uciși. Peste o mie de oameni au fost răniți și alți 3 mii - arestați.

„Am dat ordin să trag pentru a ucide fără avertisment”, a spus Tokayev într-o intervenție la TV, adăugând că „teroriștii continuă să distrugă proprietăți și să folosească arme împotriva cetățenilor”. El a respins orice negocieri și a promis că-i va „elimina” pe cei pe care i-a descris drept „bandiți înarmați”, susținând că 20.000 de persoane au făcut ravagii prin capitala Almatî cu un „plan clar”. Declarația sa a venit la câteva ore după ce a declarat într-o declarație că „ordinea constituțională a fost restabilită în mare măsură în toate regiunile”, adăugând că operațiunile de restabilire a ordinii și a legii vor continua „până când militanții vor fi complet distruși”.

Trupele rusești au sosit în Kazhastan la cererea președintelui țării

Protestatarii au atacat sediile instituțiilor de stat și s-au luptat cu forțele de ordine, pe fondul furiei provocate de majorarea prețurilor la carburanți. Poliţia a ripostat cu grenade şi a folosit gaze lacrimogene împotriva mulțimii. Trupele rusești au sosit în Kazahstan la cererea președintelui țării, iar acesta a declarat în această dimineață că ”ordinea constituțională” a fost restabilită în mare parte. Doi militari au fost găsiți pe stradă decapitați, iar potrivit martorilor, vehiculele blindate abia își fac loc printre cadavre. Autoritățile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan, iar în timpul nopții nu iese și nu întră nimeni. Oamenii legii au deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi trimiși în închisoare, unii dintre ei chiar pe viață.

O explozie și focuri de armă s-au auzit în apropierea pieței principale din Almatî, cel mai mare oraș al țării. Se pare că mai multe vehicule militare au fost trimise acolo. Armata a tras si a avertizat prin difuzoare că cei care rămân în piață sunt considerați teroriști și vor fi uciși.

Cel puțin o sută de români sunt prinși în Kazahstan

Cel puțin o sută de români sunt prinși în Kazahstan, potrivit Ministerului de Externe. În realitate, însă, se vorbește și despre mii de români care ar fi prinși acolo. Oficialii din guvernul nostru spun că doi români au cerut până acum să se întoarcă și că sunt în siguranță.

Avertismentul Statelor Unite ale Americii

Mai multe țări se pregătesc să intervină, în condițiile în care situația pare scăpată de sub control.

Președintele Kazahstanului a cerut intervenția forțelor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia. Din organizație mai fac parte Belarus, Armenia și Tajikistan. ONU, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la violențe. 

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de "preluare a controlului" asupra instituţiilor ţării.