Decizia Letoniei care va înfuria Rusia. Cerința guvernului de la Riga pentru UE
Aflată la „o aruncătură de băț” de Rusia, Lituania, fostă republică sovietică, a considerat că este momentul să declare că Rusia este stat care susține terorismul.
Parlamentul leton a recunoscut Rusia ca sponsor al terorismului și a cerut țărilor UE să nu mai elibereze vizele rușilor și belarușilor. După cum se arată pe site-ul Seimas, decizia a fost aprobată de 67 de deputați care au participat la vot, 16 persoane s-au abținut.
Rusia „a sprijinit și a finanțat regimuri și organizații teroriste în diferite moduri de mulți ani”, a declarat Rihards Kols, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe Seimas. În special, el a numit țara „cel mai mare furnizor de arme pentru regimul lui Bashar al-Assad din Siria”. În plus, Riga și-a amintit de otrăvirea fostului colonel GRU Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în British Salisbury în 2018, precum și de accidentul Boeing din Malaezia din regiunea Donețk în 2014. Autoritățile ruse, la rândul lor, au negat în mod repetat informațiile despre implicarea în aceste evenimente.
Parlamentarii letoni au cerut țărilor similare să le urmeze exemplul și să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului, precum și să suspende imediat eliberarea vizelor de turist și de intrare pentru ruși și belaruși.
Ca răspuns la decizia Seimas, Andrey Klishas, președintele Comitetului Consiliului Federației al Federației Ruse privind legislația constituțională, a cerut să se ia măsurile cele mai stricte, atât economice, cât și politice. Potrivit acestuia, Rusia a adus cea mai semnificativă contribuție la lupta împotriva terorismului. „ Iar cei care au încercat să distrugă statulitatea Irakului , Siriei , Libiei, ceea ce a dus la terorism rampant în Orientul Mijlociu și Africa de Nord și în întreaga lume , ar trebui recunoscuți ca complici ai teroriștilor”, a adăugat el .
Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a declarat că acei letoni care vor primi cetățenia rusă în viitor vor trebui să părăsească țara. Așa că a comentat mesajele autorităților ruse despre intenția de a simplifica obținerea cetățeniei ruse pentru compatrioții din țările baltice. Legile actuale ale Letoniei nu permit cetățenilor acestei țări să părăsească cetățenia letonă dacă primesc cetățenia rusă, dar astfel de persoane au dreptul de a primi un permis de ședere pe perioadă nedeterminată în Letonia după aceea.
În Letonia, schimbarea cetățeniei în limba rusă în timp ce dețin un permis de ședere în Letonia este populară în rândul persoanelor în vârstă - astfel au posibilitatea de a primi o pensie rusească.
Anterior, o propunere de interzicere a eliberării de vize Schengen către ruși a fost supusă discuțiilor în UE. Este de așteptat ca acesta să fie discutat la sfârșitul lunii august la Praga, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE. Ministerul german de Externe a clarificat că propunerea include o interdicție a vizelor nu numai pentru turiști, ci și pentru jurnaliști, dizidenți și rude ale cetățenilor UE. Totodată, reprezentantul Ministerului german de Externe a calificat discuția despre o astfel de interdicție „foarte ipotetică”.
O discuție activă asupra acestei probleme a început după publicarea unui interviu cu președintele Ucrainei în The Washington Post, unde Volodymyr Zelensky a cerut țărilor occidentale să interzică tuturor cetățenilor ruși să intre pe teritoriul lor. „Lasă-i să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filosofia”, a spus Zelensky.
Rușilor nu ar trebui să li se permită „să ducă o viață normală” și să viziteze Europa ca turiști în timp ce Rusia este în război, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin la televiziunea de stat YLE pe 10 august. „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a scris premierul estonian Kaja Kallas pe Twitter.