MENIU

Dan Dungaciu: Miza Rusiei în Siria nu este Bashar al-Assad, ci repoziţionarea ei pe harta globală

Rusia, care susţine încercările preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a rămâne la putere, a lansat miercuri, 30 septembrie, atacuri aeriene în Siria, primul său angajament militar în străinătate după patru decenii. Deşi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că operaţiunile vizează exclusiv grupărea Stat Islamic (SI), Statele Unite şi aliaţii lor şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova îi bombardează, de fapt, pe rebelii susţinuţi de Occident, care luptă împotriva lui al-Assad.

În opinia lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, situaţia din Siria ar trebui să fie "un semnal de alertă", în contextul în care este vorba despre punearea faţă în faţă celor mai mari puterni militare din lume.

Invitat în platoul emisiunii "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV, Diaconescu atras atenţia că acest context este extrem de periculos, existând "pericolul unei ingerinţe din afară, a unui aşa numit 'accident util'".

"În acest moment, pe baza unor raţiuni geostrategige, geopolitice, avem două superputeri militare faţă în faţă. (...) Este o regulă nescrisă pentru cei care negociază tot ceea ce ţine de domeniul militar, dar şi politic, de a nu permite, nici direct, nici indirect, ca superputerile, chiar aflate în raportul de parteneriat, să accepte să îşi trimită armatele faţă în faţă. Există riscuri de tot felul, există chiar pericolul unei ingerinţe din afară, aşa numit "accident util", care poate intra într-o sarabandă, într-un deficit de încredere reciprocă, iar lucrurile pot escalada aproape de neoprit.
Deci ne află cu două armate, cele mai mari armate ale lumii faţă în faţă. Pe de-o parte, în Siria avem un grup de 13 state condus de SUA, o coaliţie care încearcă să lupte cu radicalismul islamic, iar pe de altă parte avem Federaţia Rusă", a explicat el.

Totuşi, din punct de vedere politic, "Vladimir Putin, datorită intervenţiei în Ucraina, are în acest moment cel puţin trei deficite de raportare la lumea largă", apreciază Diaconescu.

"Primul este starea de izolare politico-diplomatică pe care o resimte din plin mai ales o superputere care doreşte să fie recunoscută ca atare în orice moment; doi - lovitura extraordinar de puternică pe care au primit-o datorită sancţiunilor economice (...); trei - ideea de a reintra în joc şi, din acest punct de vedere, au găsit această nişă, încercând să îl transforme pe Bashar al-Assad dintr-o parte a problemei, într-o parte a soluţiei", a explicat fostul ministrul de Externe.

"Rusia îl va sacrifica pe Bashar a doua secundă după ce va obţine un deal"

Totodată, Diaconescu a amintit că, în discuţia pe care a avut-o cu preşedintele american Barack Obama, liderul de la Kremlin a avut o "stragie" bine pusă la punct.

"Vladimir Putin a încercat, în discuţia cu Obama, să ridice foarte sus dedicaţia Rusiei în lupta împotriva terorismului şi să coboare cât se poate de jos implicarea sa în Ucraina.

O părere similară a exprimat şi geostrategul Dan Dungaciu, prezent, de asemenea, în emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV. El a precizat că Rusia acţionează pe modelul "vaselor comunicante".

"Rusia leagă conflictul din Siria cu cel din Crimeea în termenii vaselor comunicante: cu cât dai mai multă importanţă şi influenţă Siriei, cu atât scade influenţa şi importanţa şi perspectiva asupra dimensiunii estice. Rusia vrea să mute toată atenţia pe Siria şi face asta nu doar cu avioanele, ci face asta printr-un joc diplomatic foarte subtil, care în acest moment se desfăşoară în Europa. Presiunea Rusiei se face mai ales pe statele din sud, încercând să le determine să pună presiune la nivel european pentru o mai mare atenţie a europenilor pe dimensiunea sudică. Adică sugerând că, de fapt, sudul este marea problemă de securitate a UE şi a NATO, şi nu estul", a explicat Dungaciu.

"În forma pe care o vedem acum, Rusia s-a inserat singură în acest joc, care însă nu se ştie cum se va încheia. Pentru că probabil ce înţelege Rusia prin soluţionare sau prin tipul de inserţie în acest joc, nu e, neapărat sincron cu ceea ce înţelege Occidentul sau SUA. Rusia a venit pe o lipsă de strateg şi viziune care au fost evidente în aceşti ani care s-au scurs de la revoluţiile arabe. Dar e se întâmplă acum în Siria nu e ce se va întampla pe termen lung sau ce vom vedea pe termen lung şi nu este foarte limpede dacă câştigătorii aparenţi de astăzi sau cei care sunt în prim plan vor fi şi cei care vor deconta victoria", a comentat el.

Potrivit lui Dungaciu, "miza Rusiei în Siria nu este neapărat Bashar al-Assad. Miza Rusiei în Siria este repoziţionarea ei pe harta globală, cât mai sus, cât mai bine, în aşa fel încât anumite teme - în special criza economică şi
Crimeea - să fie scoase din discuţie. Rusia îl va sacrifica pe Bashar a doua secundă după ce va obţine un deal care îi va satisface pretenţiile ei mai mari."