Cutremur masiv în Nepal: 2.500 de persoane au murit și aproape 6.000 au fost grav rănite
CUTREMUR NEPAL. Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă dimineața, în jurul orei 9:30, la 80 de km est față de Kathmandu, în Nepal. Seismul a avut o adâncime de 10 kilometri și a fost resimțit și în capitala Indiei, New Delhi, dar și în Lucknow, Kolkata și în alte părți din nordul țării, informează The Times of India.com.
UPDATE: Numărul persoanelor decedate, în urma cutremurului de sâmbătă, a ajuns la 2.500 și nu este exclus să crească, în următoarele ore, operațiunile de căutări continuând, informează Associated Press, citată de The Guardian.
UPDATE: Cutremurul de sâmbătă din Nepal a dus la moartea a 2.450 de oameni, potrivit unui nou bilanț difuzat, duminică, de o oficialitate a Ministerului de Interne de la Kathmandu, informează DPA, citată de Agerpres.
"Bilanțul victimelor se ridică deocamdată la 2.450 de persoane. Circa 6.000 de oameni au fost răniți în timpul cutremurului", a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne nepalez, Laxmi Dhakal. Majoritatea deceselor au fost provocate de prăbușirea acoperișurilor sau a pereților.
"Provocarea imediată pentru noi este de a avea acces la zonele izolate unde majoritatea caselor s-au prăbușit. Este greu de ajuns acolo", a explicat el, adăugând că, îndeosebi la sate, este nevoie urgentă de produse de bază, alimentare și nealimentare.
CUTREMUR NEPAL. Nou bilanț al victimelor avalanșei de pe Everest. 217 persoane sunt date dispărute
UPDATE: Bilanţul devastatorului seism de sâmbătă se apropie deja de 2.200 de morţi. Cel puţin 700 sunt doar în capitala Kathmandu, în timp ce 17 oameni şi-au pierdut viaţa pe crestele Everestului din cauza unei avalanşe de proporţii. Cei 19 români despre care ministerul Afacerilor Externe are informaţii că s-ar afla în Nepal au supravieţuit cutremurului.
Dar calvarul este departe de a se fi încheiat. O replică puternică cu magnitudinea de 6,7 s-a produs, duminică dimineaţă, şi ar putea agrava situaţia şi aşa dezastruoasă din Nepal. Noul seism a fost resimţit inclusiv în capitala Indiei, New Delhi.
UPDATE. Aproape 2000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 7,8 grade pe scara Richter. A fost declanşată o stare de necesitare, iar MAE sfătuieşte românii să evite călătoriile în Nepal şi regiunile apropiate din India.
UPDATE. Peste 1.800 de morţi şi mai mult de o mie de răniţi. Este cel mai recent bilanţ al victimelor provocate de cutremurul de 7,8 pe Richter produs ieri în Nepal. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti anunţă că 10 români se află în mijlocul dezastrului, dar că au scăpat nevătămaţi şi sunt în siguranţă.
UPDATE. Bilanţul victimelor se ridică la peste 1500 de persoane. MAE român a dat asigurări că cei 10 români aflaţi în Nepal se află în afara oricărui pericol.
UPDATE ora 20.43. Numărul victimelor se ridică la peste 1457 de persoane.
UPDATE ora 20. Primul bilanţ susţine că numărul persoanelor decedate depăşteşte 1200 de persoane. Căutările nu s-au încheiat.
UPDATE: Guvernul nepalez a declarat, sâmbătă, stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale, transmite DPA, citat de Agerpres.
Numărul celor decedați în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 a depășit 700 doar în Nepal, potrivit lui Laxmi Dhakal, purtătoare de cuvânt a Ministrului de Interne nepalez. Cel puțin 29 dintre cele 75 de districte ale țării au fost afectate de cutremur.
Guvernul de la Kathmandu a decis deja să deblocheze 5 milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru persoanele sinistrate.
UPDATE: Alpinistul român, Teo Vlad, a confirmat că se află în Tabăra Avansată de pe faţa Nordică a muntelui. La ora României 14:40 el a transmis telefonic: „S-a simţit cutremurul, dar sunt bine. S-a format o mare crevasă în zona North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază", se arată într-un comunicat transmis REALITATEA.NET, de Asociația Română pentru Alpinism și Explorare.
UPDATE: Autoritățile anunță un nou bilanț: cel puțin 970 de persoane decedate, respectiv 876 în Nepal, 34 în nordul Indiei, 6 în Tibet și 2 în Bangladesh, potrivit BCC.com.
UPDATE: Poliția din Nepal a anunțat că, cel puțin, 876 de persoane au decedat, informează The Guardian.
UPDATE: Alpinistul Alex Găvan a publicat un nou mesaj pe Twitter:
"Dezastru urias. Echipele de salvare au cautat printre daramaturi si au salvat victime. Sunt multi morti si sunt si mai multe persoane ranite. Vor mai muri oameni daca nu primesc ajutor cat se poate de repede".
UPDATE: Bilanțul victimelor a urcat la 777 în capitala Nepalului, informează CNN.com.
UPDATE: Tabăra de bază a alpiniștilor de pe fața sudică a Everestului a fost sever afectată în urma celor două cutremure puternice, cu magnitudini de 7,8 și, respectiv, 6,7 grade, care s-au produs în dimineața zilei de sâmbătă, în munții Himalaya, a informat Asociația Română pentru Alpinism și Explorare.
CUTREMUR NEPAL. "Până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informații sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: 'Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain'. (Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanșă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Sunt bine. Mulți oameni pe munte.)", se arată în comunicatul cu privire la Everest 2015 Expedition.
Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului, a transmis că Tabăra de bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1.
UPDATE: MAE a anunțat că nu există vreo confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român printre victimele din Nepal, potrivit unui comunicat.
UPDATE: Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși, sâmbătă, de avalanșe, în urma cutremurului din Nepal, până în prezent fiind înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților.
Alpinistul român, Daniel Mazur, a postat pe Twitter că tabăra de bază de pe Everest a fost 'afectată serios', iar echipa sa de alpiniști este prinsă de avalanșă.
"Vă rog să vă rugați pentru fiecare dintre noi", a mai postat acesta pe rețeaua Twitter.
CUTREMUR NEPAL. La rândul său, alpinistul Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everst, a postat pe rețeaua Twitter informația potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanșă pe masivul Everest.
"Am fugit din cort pentru a mă salva. Nevătămat. Mulți, foarte mulți oameni se află pe masivul Pumori', a scris, pe Twitter, Alex Găvan.
UPDATE: Un oficial al ministerului nepalez de interne a anunțat, potrivit unei estimări preliminare, decesul a 688 de persoane în regiunile populate ale Nepalului, din care numai în capitala Kathmandu au fost înregistrate 181 decese, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.
Cutremurul înregistrat, sâmbătă, în Nepal, este cel mai puternic, din ultimii 81 de ani din această țară, Institutul Geologic al SUA revizuind magnitudinea acestuia la 7,8, față de 7,5 cât a fost anunțată inițial.
UPDATE: Bilanțul deceselor a ajuns la 597, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din Nepal, citat de CNN.com.
UPDATE: Peste 100 de civili au murit în urma cutremurului, informează oficialitățile din Nepal, citate de BBC.com.
UPDATE: Ministrul Minendra Rijal cere ajutor comunității internaționale în vedere gestionării situației de criză.
CUTREMUR NEPAL. "Avem nevoie de sprijinul tuturor agențiilor internaționale specializate, care s-au mai confruntat cu astfel de situații și cunosc mult mai bine decât noi procedurile care trebuie aplicate, pentru astfel de urgențe ca cea pe care o traversăm, în prezent", a spus Minendra Rijal, citat de BCC.com.
Mai multe cartiere din Kathmandu sunt în ruină. Imaginile surprinse imediat după producerea seismului, arată oameni căutând cu mâinile goale supravieţuitorii prinşi sub dărâmături.
CUTREMUR NEPAL. Printre construcţiile distruse în capitala nepaleză se numără şi un turn ridicat în 1832 şi inclus în patrimoniul mondial Unesco. Autorităţile anticipează că situaţia este mult mai dramatică în provincie. Circulaţia a fost întreruptă în multe zone, iar echipele de salvare nu pot ajunge la sinistraţi deoarece şoselele au fost distruse de violenţa seismului, informează Realitatea TV.
Conform Institutului american de Fizică a Pământului, epicentrul cutremurului a fost undeva între 10 şi 15 kilometri adâncime, motiv pentru care undele de şoc s-au resimţit puternic nu doar în Nebal, ci şi în India. De asemenea mişcarea telurică a fost urmată de numeroase replici, unele dintre ele de peste 6 pe Richter.
CUTREMUR NEPAL. Ministrul Comunicațiilor din Nepal, Minendra Rijal, a anunțat că, până la această oră, au fost înregistrate pagube materiale, mai multe clădiri fiind distruse, în urma cutremurului, atât în capitală, cât și în apropierea ei, însă a precizat că nu au fost raportate victime.
"Încercăm să obținem cât mai multe informații și să ajungem la cei afectați, atât aici, cât și în Nepal", a declarat, pe Twitter, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.
CUTREMUR NEPAL. Cel puțin opt alpiniști, dintre cei blocați pe Everest, au murit
CUTREMUR NEPAL. Sute de civili au decedat. Declarație de ultimă oră de la MAE
CUTREMUR NEPAL. Ce a rămas după cutremurul din Nepal. Fotografiile care au făcut înconjorul lumii