Cum încearcă UE să oprească valurile de imigranți
Uniunea Europeană (UE), depășită de creșterea constantă a cererilor de azil și dezorientată de amenințarea reprezentată de tinerii care se alătură jihadiștilor în Siria și Irak, vrea să-și închidă frontierele externe și să-i blocheze pe imigranți în țările lor de origine, scrie joi AFP într-un comentariu.
''Presiunea migratorie nu încetează să crească'', a afirmat joi ministrul leton de interne, Rihards Kozlovskis, la sosirea sa la Bruxelles pentru a prezida o reuniune cu omologii săi europeni. Potrivit ultimelor date furnizate de Frontex, agenția europeană pentru supravegherea frontierelor, numărul cazurilor de traversare ilegală a frontierei s-a triplat, de la 100.000 la 274.000, între 2013 și 2014. Situația nu încetează să se degradeze la sud și la est.
Într-un an, traversările ilegale și cererile de azil în zona Mediteranei centrale către Italia practic au crescut de patru ori, respectiv de la 45.000 la 174.000. Ele s-au dublat în zona Mediteranei orientale, ajungând la 50.000 de sosiri, și au crescut de la 20.000 la 37.000 în Balcani, la frontiera dintre Ungaria și Serbia. UE are cele mai mari dificultăți în gestionarea acestui fenomen, din cauza lipsei de solidaritate între state în ce privește problema primirii de imigranți și solicitanți de azil. Acest fapt face jocul unor mișcări extremiste xenofobe, în măsură acum să influențeze politicile.
Mai multe pe Agerpres