MENIU

Cum ar fi fost Erdogan avertizat de Putin asupra unei lovituri de stat iminente în Turcia

<p>Turcia continuă epurările &icirc;n masă</p>

Presa din Rusia scrie, citând surse iraniene, că preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan ar fi fost avertizat de Moscova în privinţa iminenţei unei lovituri de stat, cu câteva ore înainte ca aceasta să se întâmple. Erdogan susţine că a aflat de la cumnatul său că se pregăteşte un puci, scrie Adevarul. 

Potrivit agenţiei FARS, care citează o serie de publicaţii arabe, informează că Serviciul Turc de Informaţii – MIT, a fost informat de iminenţa unei lovituri de stat de serviciile secrete ruseşti, după ce forţele ruse din Siria, au interceptat convorbiri şi mesaje radio codificate, din care rezultă că Armata turcă pregăteşte o lovitură de stat.

Sursele diplomatice iraniene „nu erau sigure în ceea ce priveşte staţia rusă care interceptat transmisiunile, dar au spus că unitatea de informaţii a armatei ruse dislocată la Hmeimim, în provincia Lattakia din nordul Siriei, ar fi echipată cu un sistem electronic şi de interceptare a convorbirilor capabil să adune informaţii extrem de sensibile“, notează agenţia Fars, citată de TASS.

Informaţiile se referau inclusiv la trimiterea a mai multor elicoptere în staţiunea unde se afla la odihnă preşedintele Erdoğan, pentru a-l aresta sau ucide.

Agenţia iraniană menţionează că informaţiile oficialităţilor de la Ankara privind derularea evenimentelor sunt în concordanţă cu cele privind prezumtivul ajutor al Rusiei.

Agenţia iraniană subliniază că ajutorul Rusiei a venit la doar o săptămână după ce preşedintele Erdoğan a transmis preşedintelui Putin scuze pentru doborârea bombardierului rus în Siria.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu confirmă informaţia, dar ultimele mişcări ale preşedintelui turc faţă de Moscova dau greutate ştrii.
 
Cea mai nouă „ploconeală“ a Ankarei faţă de Moscova este anunţul că autorităţile turce investighează dacă doi piloţi turci care au doborât un avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 la graniţa cu Siria, aflaţi în prezent în arest, au legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, a indicat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat miercuri seară postului panarab Al-Jazeera, potrivit ediţiei online de joi a cotidianului Hürriyet.