Cronologie. Cele mai grave atentate teroriste comise în Europa în 2016-2017
Un polițist și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai "ușor" de un glonț, la 20 aprilie 2017, în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împușcat.
Atacul armat, petrecut cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, a avut loc în zona celebrei braserii Fouquet's, în fața magazinului Yves Rocher, în jurul orei 21.00 (19.00 GMT) și a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).
"Autorul atacului de pe Champs-Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic", a declarat SI într-un comunicat dat publicității în cursul nopții, de organul său de propagandă Amaq. Cartierul a fost izolat și importante forțe de poliție au fost desfășurate pe binecunoscutul bulevard din centrul Parisului.
***
7 aprilie 2017 — Suedia: Un atac terorist a avut loc la Stockholm. Un camion a intrat în mulțimea de pe o arteră comercială și apoi s-a izbit în vitrina unui magazin în centrul capitalei. Bilanțul atacului a fost de patru morți (doi suedezi, un britanic și un belgian) și 15 răniți, între care și un cetățean român, inclusiv copii. Șoferul camionului a fost arestat, fiind un cetățean din Uzbekistan în vârstă de 39 de ani.
3 aprilie 2017 — Rusia: O explozie a unei bombe artizanale s-a produs în stația de metrou Sennaia Ploșciad din Sankt-Petersburg, soldată cu 15 morți și 50 de răniți. Toate stațiile de metrou din oraș au fost închise. După deflagrație, o bombă nedetonată a fost găsită în stația de metrou Ploșciad Vosstania. Președintele rus, Vladimir Putin, aflat la Sankt-Petersburg, unde urma să se întâlnească cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, s-a întâlnit cu serviciile de securitate pe tema incidentului și a depus flori la stația de metrou unde s-a produs explozia. Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) a fost un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995.
22 martie 2017 — Marea Britanie: Khalid Masood a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reușit să înjunghie un polițist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni și au fost răniți peste 50. Printre cei decedați, s-a numărat o româncă, grav rănită în ziua atacului și decedată la 7 aprilie. Un alt cetățean român a fost rănit.
1 ianuarie 2017 — Turcia: 39 de persoane au murit și 69 au fost rănite, după ce un atacator a deschis focul, în noaptea de 31 decembrie 2016 spre 1 ianuarie 2017, într-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina. Atacul a fost revendicat de organizația Stat Islamic.
19 decembrie 2016 — Germania: Un camion a intrat în mulțime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Atacul, soldat cu 12 morți și circa 50 de răniți, a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic.
10 decembrie 2016 — Turcia: Un dublul atentat cu bombă, de la Istanbul, s-a soldat cu 38 de morți și 166 de răniți. Cele două explozii s-au produs în fața stadionului echipei de fotbal Beșiktaș și într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului.
20/21 august 2016 — Turcia: Cel puțin 51 de persoane au murit, iar alte 69 au fost rănite, într-un atentat sinucigaș produs la o nuntă în Gaziantep, în sudul Turciei, aproape de frontiera siriană. Cel puțin 22 de victime ale atentatului aveau vârste sub 14 ani.
18 august 2016 — Turcia: Trei persoane — doi civili și un polițist — au fost ucise și 73, printre care 20 de polițiști, au fost rănite, într-un atentat cu mașină-capcană produs la Van, în estul Turciei. În atentat a fost folosită o cantitate de explozivi de circa o tonă. Atentatul a vizat un comisariat de poliție din Ipekyolu, cartier din centrul orașului, și a provocat pagube considerabile, a precizat guvernatorul Ibrahim Tasyapan. Acesta a atribuit atacul 'grupului terorist', formulă prin care autoritățile desemnează PKK, organizația rebelilor kurzi interzisă prin lege.
26 iulie 2016 — Franța: Doi bărbați au luat mai mulți ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul țării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Conform unei surse din poliție, cei doi atacatori înarmați cu cuțite au fost uciși de forțele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sosiți la fața locului au anunțat că există mai mulți răniți.
24 iulie 2016 — Germania: O explozie produsă într-un restaurant din orașul Ansbach în sudul Germaniei, în apropiere de Nürnberg, a ucis o persoană și a rănit alte 15. Explozia a avut loc în fața unui restaurant situat în apropierea intrării la un festival de muzică. Explozia a fost produsă de un refugiat sirian care suferea de tulburări psihice și care a murit în urma acesteia. Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul sinucigaș cu bombă, susținând că autorul atacului era unul dintre 'soldații' săi.
22 iulie 2016 — Germania: Un atac armat, care a avut loc la Munchen, în Germania, s-a soldat cu moartea a nouă persoane și cu rănirea altor 35 de persoane. Printre răniți se aflau și copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă și, ulterior, s-a sinucis.
14 iulie 2016 — Franța: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morți și peste 400 de răniți, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat și cetățeni români, dintre care unul a decedat. Președintele francez, François Hollande, a anunțat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie.
28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigași au atacat zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit și alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autoritățile turce au decretat zi de doliu național.
7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — șapte polițiști și patru civili — au fost ucise și 36 rănite, în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric și foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcană, a vizat un autobuz al poliției, la o oră de vârf, în cursul dimineții. Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.
22 martie 2016 —Belgia: 32 de persoane au murit și peste 320 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. În atentate, au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, de la Paris.
19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigaș s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane, între care trei israelieni și un iranian și rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.
13 martie 2016 — Turcia: Un atentat cu o mașină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine și un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morți și peste 125 de răniți.
3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampașa, Istanbul, soldat cu 29 de morți, contra unui autobuz al poliției, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forțele de intervenție speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).
17 februarie 2016 — Turcia: Un atac terorist cu mașină-capcană s-a soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay.
12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.