MENIU

Criza energetică, prinsă în scandalul din Parlamentul European. Qatar amenință că ar putea renunța la acordurile de gaz

Sursa foto: Profi Media

Scandalul de corupție din Parlamentul European a apărut într-un moment dificil pentru țările care duc lipsă de gaze naturale. În timp ce Europa încearcă cu disperare să renunțe la gazul rusesc, Qatar, exportatorul de gaze vital, amenință voalat că ar putea renunța la acorduri. Motivul este acuzația adusă în ancheta "QatarGate". Cea mai afectată ar fi Germania, care a semnat un acord de export de gaze naturale cu Statul din Golf. Contractul se întinde pe o perioadă de 15 ani. 

Qatar, micul statul din Golf aflat în centrul acuzațiilor de bani pentru influenţă a devenit vital pentru planurile Europei de a face față crizei energetice.

Dacă autoritățile de la Bruxelles vor implica oficial Doha în ancheta lor de corupție, acordurile pentru gazul natural riscă să se rupă pentru țările UE. Prima la rând este Germania. Luna trecută, firmele germane au semnat un contract de gaz pe 15 ani cu furnizorul de gaze de stat, deținut de Qatar.

Importurile totale de gaze din Qatar au reprezentat puțin sub 5% din totalul Uniunii până în acest an, potrivit Comisiei Europene.

Însă, importanța Qatarului pentru securitatea energetică a Europei urmează să crească datorită unei mega dezvoltări a capacității de producție de gaz natural lichefiat. Două proiecte majore urmează să fie finalizate în 2026 și 2027.

"Qatargate" este cel mai mare scandal de corupție ce a zguduit Parlamentul European. Peste 60 de europarlamentari sunt acuzați că au fost mituiți de Qatar pentru a influența deciziile politice.

„Suntem cu toții șocați de acest lucru și îmi pot imagina că populația europeană este șocată de acest lucru”, a afirmat Alexander De Croo, premierul belgian.

„Pot să spun că mă tem, iar acesta nu este un punct de vedere general, după constatările generale pot spune că povestea nu se va încheia aici”, a precizat Roberta Metsola, președintă a Parlamentului European.

Până acum, au fost arestați fostul vicepreşedinte Eva Kaili şi fostul europarlamentar Antonio Panzeri. Eurodeputata elenă și-a recunoscut implicarea în mega cazul de corupție. În faţa judecătorului belgian, ea și-a recunoscut parțial vinovăția și a spus că i-a dat instrucţiuni tatălui ei să scoată din casă o mare sumă de bani cash.

Poliția belgiană a găsit, în timpul perchezițiilor la locuințele celor doi oficiali europeni, peste 1,5 milioane de euro. 

Mai multe articole despre:
criza energetica parlament european qatar