MENIU

Criză diplomatică R. Moldova-Rusia:hărțuirea diplomaţilor și anchetatorilor spălării a 22 MLD dolari

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au intrat în criză de joi, în urma unei acțiuni fără precedent, ce probează exasperarea autorităților Republicii Moldova, dar și perspectiva lansării unei acțiuni represive majore, inclusiv sub forma unor amenințări militare sau subversive, ale Federației Ruse.

Vorbim deja despre chestiuni de stat și cu relevanță deosebită, pentru care autoritățile Republicii Moldova au avut drept unică formă de reacție expunerea publică a cazului și detașarea, în comunicatul oficial, a responsabilităților generalilor și conducerii FSB, fosta KGB, de politicienii la vârf ai Federației Ruse, chemați să acționeze urgent, scrie Evz.ro.

Vorbim despre o afacere de stat. Când autoritățile statului într-o formula extinsă – Președinte al Parlamentului, Premier, miniștrii Justiției și ai Internelor, reprezentant al Ministerului de Externe – cheamă un Ambasador și-i înmânează o notă de protest de o asemenea gravitate, care anunță hărțuirea oficialilor Republicii Moldova și a anchetatorilor spălării a 22 miliarde de dolari, dar și că nici un reprezentant al autorităților Republicii Moldova nu va călători la Moscova până la rezolvarea cauzei,  iar întreaga acțiune e data publicității printr-un comunicat fluviu, înseamnă că ne aflăm în fața celei mai grave crize pe care o traversează Republica Moldova post- august 2009 și cea mai periculoasă în relațiile cu Rusia de la Războiul din Transnistria și reîntoarcerea de la scara avionului a lui Putin, care venea să semneze Memorandumul Kozak, în 2003.

Iată că scandalul izbucnit chiar ieri pe linie directă între Chișinău și Moscova arată că lucrurile sunt extrem de grave. Dosarul “Laundromat” înseamnă spălarea a 22 miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova. Mecanismul e simplu: o companie majoră rusă are un contract comercial pe sume enorme(de vreo 22 de ori bugetul Republicii Moldova, în total) cu firme minuscule și necunoscute de la Chișinău, și deoarece nu au plătit, se obțin, la Judecătorii marginale din jurul Chișinăului, niște hotărâri judecătorești cumpărate prin care se consfințesc false datorii. Mai interesant, acestea sunt imediat plătite de firme majore ruse către off shore-uri sau firmele marginale, care trimit mai departe banii vămuiți. Mecanismul spală banii unor instituții ruse sau a unor pameni, generali sau șefi ai FSB, potrivit comunicatului oficial, care respinge orice implicare politică.

Represaliile FSB împotriva autorităților și oficialilor din Republica Moldova

Ei bine, ca urmare a orchestrării acestui dosar, ca din întâmplare, Au apărut represalii masive ale FSB asupra autorităților Republicii Moldova. Comunicatul nu citează direct serviciul vizat, dar vorbește că ar fi cel ce se ocupă de paza frontierelor și care face întreaga pleiadă de hărțuiri reclamate. Aceste acțiuni repetate și care nu au încetat în urma avertismentelor multiple au determinat o reacție furibundă, solidă și justificată a autorităților Republicii Moldova, acest lucru după ce mai mult de 25 de oficiali inclusiv cei implicați în anchetă, au fost șicanați, umiliți, hărțuiți, terorizați și presați contrar oricăror reguli și a oricărui angajament international la care Federația Rusă este parte, pe aeroporturile din Moscova, deși aveau pașapoarte diplomatice și se aflau în interes de serviciu, eventual chiar la întrevederi oficiale.

Acțiuni pe canale diplomatice au fost multiple, dar nici un rezultat. Politicienii din Federația Rusă au ignorat cu desăvârșire sau au considerat că serviciul își face treaba cu ceea ce are la îndemână și o fi știind de ce acționează astfel, în orice caz nu merita un război cu FSB pentru Republica Moldova. Ei bine, paharul s-a umplut, și am asistat la prima acțiune cu adevărat serioasă a autorităților de la Chișinău care trădează și exasperare, și frică, și tensionarea la extrem a relațiilor bilaterale, și nevoia de a expune public și a preveni acțiuni mai importante ulterioare, care se pregătesc. Este, în același timp și o primă reacție notabilă de verticalitate și afirmare a independenței nu a unui oficial sau altul – am mai avut un președinte care i-a cerut retragerea trupelor ruse lui Putin, un ministru al Apărării care a cerut retragerea a doi atașați militari ce se plimbau aiurea pe la Tiraspol – ci a statlui Republica Moldova în ansamblul său.

Astfel, joi, 9 martie, exasperați de inacțiunea oficialilor ruși, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, într-o întâlnire care i-a avut de față și pe ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, pe ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.  Tema discuției a constituit-o transmiterea unei Note de protest extrem de dură către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova.

Oficialii Republicii Moldova sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. De asemenea, în document este descris modul abuziv în care FSB a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub urmărire internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările abuzive au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor de la Chișinău.

Citeşte mai multe pe Evz.ro.

Mai multe articole despre:
0 Rusia Republica Moldova criză criză diplomatică