MENIU

Tensiunile din Turcia. Expert SUA, analiză despre evoluţia NATO, România şi Rusia

<p>Erdogan </p>

Lovitura de stat esuata din Turcia va face ca aceasta tara sa nu mai fie disponibila pentru initiativa romaneasca la Marea Neagra, lasand Romania singura sa gestioneze securitatea in regiune, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews, la Washington, dr. Stephen Blank, fost profesor in cadrul Institutului de Studii Strategice al Colegiului de Razboi al Armatei SUA.

De asemenea, o eventuala miscare a presedintelui turc Recep Erdogan spre o intelegere cu Rusia ar impiedica orice fel de raspuns coerent al NATO la Marea Neagra, mai spune dr. Blank.

In acest context, NATO trebuie sa incerce sa mentina legaturile cu Erdogan, sa limiteze pagubele suferite de armata turca, si sa-l convinga pe liderul de la Ankara ca securitatea Turciei inca depinde de o prezenta robusta a NATO in Marea Neagra si de accesul prin stramtorile Bosfor si Dardanele.

In legatura cu votul britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, analistul american subliniaza ca Londra este o sursa majora de bani murdari rusesti, dar este si un jucator-cheie in impunerea sanctiunilor fata de Rusia. In legatura cu Republica Moldova, sansa acesteia la securitate si prosperitate depinde in primul rand de vointa acestei tari de a lupta impotriva corputiei si de a-si face singura curat acasa, rolul Romaniei fiind unul foarte limitat, considera dr. Blank.

 
HotNews.ro:
Tulburarile din Turcia. Nu stim cine a orchestrat tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia, dar putem sa incercam sa intelegem cine este cel mai interesat sa faca asta si, de asemenea, sa aiba si capacitatea necesara. Presedintele Erdogan arata cu degetul spre clericul Fetullah Gullen, altii vin cu insinuari vagi chiar catre Guvernul American. Cum ati evalua aceste presupuneri?

Stephen Blank: Supozitiile ca guvernul american a fost fie interesat, fie avea ceva de castigat din lovitura de stat din Turcia sunt amandoua fara sens. Noi nu dam lovituri de stat in Turcia, in Europa sau oriunde altundeva. Si aceasta este doar reflectia unei conceptii conspirationiste care probabil isi are originea undeva la Moscova, unde se crede ca totul este o conspiratie. Dar nu are sens sa discutam asta.

Cat despre Fetullah Gullen si oamenii lui care s-ar afla in spatele tulburarilor, nu exista nicio dovada in afara a ceea ce spune Erdogan. El nu a adus nicio dovada, iar el nu este chiar cel mai obiectiv observator. Asa ca nu avem cum sa decidem asta. Dar ce putem sa spunem acum este ca anumite elemente din armata turca a lansat lovitura de stat si au esuat. Mai mult nu putem spune pentru ca nu avem dovezi.

Cat despre cine a beneficiat, singurul care a castigat este Erdogan. Pentru ca a fost planificata atat de incompetent de la inceput. Asta in Turcia. In afara Turciei, trebuie sa vedem, are repercusiuni internationale serioase, dar o sa vedem.

 Mai mult pe hotnews.ro

Mai multe articole despre:
măsuri Turcia tensiuni anunţ criza din Turcia