CRIMEEA. SUA, primele măsuri: sancţiuni pentru Rusia, avioane la Marea Baltică
CRIMEEA. Washingtonul a luat primele măsuri în contextul crizei din Crimeea, anunţând restricţii de vize şi blocarea averilor celor implicaţi în destabilizarea Ucrainei, dar şi trimiterea a şase avioane suplimentare pentru protejarea spaţiului aerian baltic. Un crucişător al US Navy vine la Constanţa zilele următoare, pentru exerciţii cu România şi Bulgaria, această misiune fiind totuşi programată anterior.
CRIMEEA. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat joi că autorizează impunerea unor restricţii în acordarea de vize de călătorie "ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", relatează AFP.
De asemenea, Obama a autorizat prin decret blocarea averilor "celor care sunt implicaţi în mod direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenţia militară din Crimeea", a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Casa Albă nu oferă nicio precizare cu privire la numărul de persoane vizate sau identitatea acestora.
Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a semnat un decret care autorizează blocarea averilor "unor indivizi sau entităţi ale căror activităţi subminează procesul democratic şi instituţiile din Ucraina, ameninţând pacea, securitatea, stabilitatea", se arată în comunicat.
Acest decret executiv "este un instrument flexibil care ne va permite să-i sancţionăm pe cei care sunt implicaţi cel mai direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenţia în Crimeea", se mai arată în comunicat.
Pentagonul a anunţat deja, luni, suspendarea "tuturor legăturilor militare" între Washington şi Moscova, în urma intervenţiei ruse în Crimeea.
CRIMEEA: Avioane americane suplimentare la Marea Baltică
Nu sunt singurele măsuri. Washingtonul a suplimentat forţele militare în zona Mării Baltice trimiţând încă şase avioane de vânătoare de tip F-15, anunţă ministrul lituanian al Apărării, Juozas Olekas, citat de AFP.
"Am confirmarea că misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic va fi consolidată prin aducerea a şase avioane de tip F-15 suplimentare", a precizat Olekas. Avioanele au sosit în Lituania joi după-amiază.
"Trimiterea avioanelor este o reacţie la agresiunea rusă în Ucraina şi la intensificarea activităţilor militare ruse în regiunea Kaliningrad", a adăugat ministrul lituanian.
Statele membre NATO asigură prin rotaţie monitorizarea spaţiului aerian baltic.
"Reacţia NATO a fost promptă şi rapidă", a declarat preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, luni, exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia.
Un crucişător american la Constanţa
Şi România beneficiază de o vizită americană. Nava USS Truxtun se va afla, în perioada 8-11 martie, în portul Constanţa pentru o vizită de rutină şi exerciţii comune cu România şi Bulgaria, informează Ambasada SUA la Bucureşti.
"În perioada 8-11 martie, nava USS Truxtun se va afla în portul Constanţa pentru o vizită de rutină şi exerciţii comune cu România şi Bulgaria", se arată într-un mesaj care însoţeşte, pe pagina oficială de Facebook a ambasadei, o fotografie a navei. Potrivit unui comunicat al ambasadei, este vorba despre o operaţiune "de rutină".
Operaţiunile USS Truxtun în Marea Neagră au fost programate în avans, înainte de plecarea sa din SUA, precizează un comunicat al Forţelor Navale americane.