MENIU

Cozmin Guşă, despre situația de la Chișinău: De azi înainte ne putem aştepta la orice

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat la Realitatea Tv, după ce Parlamentul din Republica Moldova a decis ridicarea imunității fostului premier Vlad Filat, că între est şi vest, în plan european, pe axa Bruxelles- Moscova, se va genera un joc care poate sa genereze un pericol pentru statul român. Acesta a precizat că în opinia sa, trebuie să intrăm în stare de alertă şi a punctat că ne putem aştepta la orice.

Cozmin Guşă a atras atenţia că orice conflict internaţionalizat pentru Moldova va deveni un conflict internaţionalizat şi pentru România:

"Ca să aduc vorba despre Moldova, și ce se întâmplă acolo în context european, o să îl completez pe Cristi spunând că în Siria nu contează Europa de tip euroatlantic, ci contează în schimb, foarte mult, Europa de tip euroasiatic. Asta trebuie să avem în vedere atunci când discutăm despre acest clește din partea Eurasiei, care se strânge cu incidență europeană, în plan geopolitic, și care ia în considerare centre de conflict majore, deja declanșate sau iminente. Deja declanșată în Siria, iminent cum ar fi cel din Moldova. În Moldova trebuie să ne uităm cu multă atenţie, nu doar pentru că faptul că este un stat vecin, aflat la granița euroatlantismului, pentru că și Ucraina era în această postură și nu ne-a afectat cum ar putea să ne afecteze Moldova. În Moldova trebuie să ne uităm cu maximă atenție pentru că grupa asta de sânge comună o să genereze un fapt cu care nu suntem obişnuiţi. Orice conflict internaţionalizat pentru Moldova va deveni un conflict internaţionalizat inclusiv pentru România și de asta trebuie să se țină cont. Eu sper sau bănuiesc că domnul Iohannis și delegația sa, în discuțiile de astăzi, înafară de lucruri care privesc pacea în Siria, care e departe de noi, să discute mai ales evenimentul care e în desfășurare și iminența acestui conflict militar geopolitic, care ne-a fost tradus astăzi foarte corect. Astăzi vin și explic, din unghiul meu, un om care a lucrat acolo timp de aproape un an, în anul 2010, cu ocazia alegerilor, ce înțeleg eu că se întâmplă".

Totodată, Cozmin Gușă a subliniat avertismentele pe care Vladimir Socor le-a lansat la Jocuri de Putere, cu privire  la butoiul de pulbere numit Moldova:

"O să explic aceste lucruri în legătură cu un eveniment care a avut loc la Realitatea TV, în urmă cu trei săptămâni. Respectiv românul - american, Vladimir Socor, un generator de idei în spațiul est-european, din postura sa de analist, de la Georgetown University, din Washington, și membru ale unor think-thankuri foarte prestigioase, venea la Realitatea într-o emisiune a lui Rareş Bogdan şi vorbea în proporţie de peste 75%, din spațiul alocat emisiunii, doar despre Moldova, despre butoiul cu pulbere numit Moldova, despre jocul la mai multe capete a moldovenilor și, mai ales, despre miliardarul Platohniuc, care ar face și ar desface totul în planul jocurilor de putere.

Punctul doi. La o săptămână distanţă, manifestanții din piețele Chișinăului s-au dus și în fața locuinței miliardarului Plahotniuc, aflată în centrul Chișinăului, au scandat și au avut fel de fel de manifestații violente, care intrau într-un fel de dezacord aparent cu ideea pe care o exprimase la noi, Vladimir Socor, cum că Plahotniuc ar fi factotum.

Avem al treilea episod în care un procuror general, despre care mediile de la Chișinău spun că ar fi manevrat de către Vladimir Plahotniuc și alții, îi cere aceste lucruri decisive, din punct de vedere juridic, fostului premier Vlad Filat, și de aici putem lesne să observăm cum jocul din Moldova ajunge ba în faza ocupării locuinței celui care, practic, ar fi un factotum, ba în preajma arestării celui care a fost prim-ministru și este presupus a fi un oponent al lui Plahotniuc".

Pe de altă parte, Guşă a explicat că mandatul lui Filat este unul presat de multe scandaluri de corupţie:

"Se vorbește la Chișinău, mereu, despre cei doi Vlazi: Vlad Plahotniuc și Vlad Filat. Dacă Vlad Filat ar fi fost un prim-ministru corect, un prim-ministru dedicat afacerilor cinstite, un prim-ministru care nu ar fi fost suspectat de fel de fel de lucruri, acest joc geopolitic ar fi fost inutil, pentru că nu ar fi fost o cazuistică pentru procurorul general al Moldovei să îl acuze, să zicem, pe pro-românul Vlad Filat, astăzi. Așa se împart apele de aceste lucruri. Din nefericire, mandatul lui Vlad Filat, chiar dacă a fost asistat de oameni inteligenți, nu a fost unul de succes, ci unul minat de foarte multe scandaluri de corupție.

Pe de altă parte, este bine să vedem coliziunea dintre cei doi și, atenție, statul moldovenesc, astăzi, de partea lui Vlad Plahotniuc, este bine să o vedem ca un joc între est și vest. Nu știu cât de explicită este dedicația pentru Europa de tip euroasiatic a lui Vlad Plahotniuc, dar poate cunoscătorii și sigur Cristi Diaconescu știu acest lucru și nu știu cât de sinceră și decisivă este dedicația lui Vlad Filat pentru Europa de tip euroatlantic, având în vedere faptele sale de "vitejie" în raport cu bugetul de stat al Moldovei. Ceea ce este cert este că indiferent de sinceritatea și dedicația celor doi, evenimentul de astăzi, cererea de ridicare a imunității, de cercetare a fostului prim-ministru explodează butoiul cu pulbere, care stătea de ceva vreme și se plimba prin piețele Chișinăului. De azi înainte ne putem aștepta la orice. Adică voi ați venit în fața casei mele cu manifestanți, eu, la rândul meu, cer arestarea pentru fapte dovedite și atunci, din acest moment, între est și vest, în plan european pe axa Moscova-Bruxelles, cu România foarte implicată, se va genera un joc care poate să genereze un pericol iminent pentru statul român şi cred că trebuie să intrăm într-o stare de alertă".