Cozmin Gușă, analiză după atacul din Siria: Vestea bună este că se încearcă reinventarea NATO
Cozmin Gușă a făcut o analiză cu privire la atacul Siriei, într-o intervenție telefonică la emisiunea REALITATEA ROMÂNEASCĂ. După atacul care a avut loc în Siria, consultantul consideră că ar putea izbucni un adevărat război, dacă una dintre părți va prezenta dovezi clare despre autorii atacului chimic. Totodată, analistul mai consideră că vestea bună în urma acestor atacuri este că se încearcă reinventarea NATO.
Referitor la americanii de rând, ei nu sunt interesați de acest război, însă Trump reușește să mai scape de scandalurile zilnice comunicând într-un mod grav, spune Cozmin Gușă:
America are viața ei care este interesată mai mult de amantlâcurile și plata acestor amantlâcuri ale președintelui Trump. L-am văzut și pe celebrul Broidy, în aceeași capcană -lobbistul lui Dragnea, apropo de industria de apărare, că am semnat foarte repede un contract fără să mai stăm pe gânduri, de câteva zeci de milioane. Asta cu războiul îi preocupă și nu îi preocupă, pentru că ei se simt foarte bine protejați. Întotdeauna pentru americani războiul e la alții. Trump folosește această motivație de război ca să comunice într-un fel diferit mult mai grav în altă tonalitate și să nu mai fie obligat să vorbească despre scandalurile zile.
Trump este într-o menghină a unor tipi duri, apropo de strategia militară de la șeful pentagonului Mattis până la șeful securității John Bolton și atunci este evident că strategiile create de cei doi oameni de încredere ai lui Trump vor fi de tip războinic.
Marea problemă a treburilor din Siria care a antrenat întreaga lumea este o problemă de genul "de la ce ne-am luat", de la ce a venit acest bombardament, dar deocamdată suntem în faza în care știm că regimul Bashar al-Assad este dictatorial, că deține armament chimic nu au fost prezentate dovezi despre acel atac care se îndrepta ușor spre o pacificare înspre controlul țării, dar cu prețul influenței maximale a lui Putin și a Rusiei care are în spate în această zonă de influență ceilalți doi membri ai triunghiului autocratic nou creat, respectiv Turcia și Iran. Această coagulare a forțelor NATO pe care am văzut-o în alt triunghi, al democrațiilor, dar de tip financiar.
Suntem în plin cataclism intercivilizațional în care autocrații au câștigat teren în spațiul Orientului Mijlociu, miza fiind de tip geopolitic, geo-economic, pe varianta energetică și acum se încearcă o revenire.
Vestea bună este că se încearcă reinventarea NATO, iar acest prim eveniment în care s-au coagulat forțele americano-britanice și franceze ne arată că strategiile vor fi sub umbrela Statelor Unite, dar integrate în strategia NATO în perioada următoare.
Nu este de neglijat factorul Israel, interesele Israelului în acea zonă, interesele militare și de influență, care pentru cunoscători pot fi vizibile - aș integra și declarațiile lui Dranea și Tăriceanu, foarte rapid spuse după o analiză sumară, din partea lui Tăriceanu ne mai așteptăm la expertiză pe zona asta, din partea lui Dragnea nu ne așteptăm.
Viitorul va fi un război de tip declarativ, el s-ar putea inflama dacă una dintre părți va prezenta dovezi clare despre autorii atacului chimic. Bănuiala mea este că tăcerea lui Putin este generată de așteptarea dovezilor care i-au fost promise ca să poată să joace de sus.
Slăbiciunea administrației lui Obama l-a gonflat artificial pe Putin în ultimii 10-12 ani, Putin neavând în afara rivalității nucleare cu SUA alte argumente nici de tip economic sau civilizațional.
Treburile nu cred că vor fi grave, s-a lucrat cu fereală în bombardamentele de azi-noapte, în așa fel încât să nu fie afectată milimetric nicio resursă sau dispozitiv rusesc și ne așteptăm ca cei din NATO să se activeze mai puternic, probabil că următoare rezoluție a Consiliului de securitate a ONU va fi propusă de Franța și va fi votata mai mult de 9 din cei 15 membri.
Rusia și China reprezintă cealaltă oragnizație militară în contrapartidă cu NATO, respectiv organizația de la Shanghai care grupează forțele de tip euroasiatic, și care nu aspiră la democrație.
Citește și:
Cozmin Gușă: "SUA au avut grijă să protejeze obiectivele rusești. Jocul energetic, adevărata miză"