Comisia Europeană anunță internet WI-FI și roaming gratuit în UE până în 2020
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dezvăluit miercuri un plan potrivit căruia în anul 2020 în fiecare oraș din Uniunea Europeană serviciile de Internet wireless și de roaming ar urma să fie gratuite, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În discursul său anual cu privire la starea Uniunii Europene susținut miercuri în fața Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a încercat să contracareze euroscepticismul prin exemple concrete cu privire la modul în care instituțiile din Bruxelles pot îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor. "Atunci când călătorești în Europa cu telefonul mobil vei putea să te simți acasă oriunde în Europa grație noilor prevederi privind roamingul", a declarat Juncker.
Săptămâna trecută, Juncker a cerut retragerea unor propuneri anterioare ale Comisiei Europene care limitau la 90 numărul de zile în care consumatorii puteau utiliza gratuit telefoanele lor mobile când se aflau în străinătate. În urma criticilor potrivit cărora aceste propuneri ar favoriza companiile de telefonie mobilă, președintele Comisiei Europene a cerut retragerea și revizuirea propunerilor.
Jean-Claude Juncker a mai spus miercuri că UE va pune la punct cadrul legal pentru a promova extinderea Internetului în bandă largă și își va intensifica eforturile pentru a proteja datele personale online ale cetățenilor din cele 28 de state membre. "Propunem astăzi să echipăm fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless", a spus Juncker, fără a oferi mai multe detalii cu privire la modul în care UE ar urma să atingă acest obiectiv în următorul deceniu.
De asemenea, președintele Comisiei Europene a susținut o serie de propuneri care ar da organizațiilor media o putere mai mare de negociere în relațiile cu Google atunci când media va cere plăți de la cel mai popular motor de căutare pe Internet pentru că a publicat extrase din știrile lor. "Crearea de conținut nu este un hobby, este o profesie...Vreau ca jurnaliștii, editorii și autorii să fie plătiți corect pentru munca lor", a spus Juncker.
Uniunea Europeană vrea să reformeze domeniile telecomunicațiilor și drepturilor de proprietate intelectuală, pentru ca acestea să poată recupera decalajul cu Asia și SUA.
Propunerile Comisiei Europene vor trebui aprobate de Parlamentul European și guvernele naționale, ceea ce înseamnă că este posibil să sufere modificări.