Comisarul desemnat pentru Educaţie, respins în Parlamentul UE. Noi probleme pentru Comisia Juncker
Comisia de Cultură a Parlamentului European a respins luni desemnarea ungurului Tibor Navracsics pentru postul de comisar european pentru educație, cultură, tineret și cetățenie, însă a fost de acord că acesta poate fi membru al Comisiei Europene, dar pe altă poziție, potrivit unor eurodeputați, transmite Reuters, citată de Agerpres. Şi slovena Alenka Bratusek, desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică, a avut luni o prestație neconvingătoare în cadrul audierilor din comisiile de specialitate, notează Agerpres.
"Prima înfrângere pentru Juncker", a scris eurodeputatul spaniol Ernest Maragall, din partea Verzilor, pe contul său de Twitter. El a precizat că 14 eurodeputați au votat împotriva lui Navracsics, în timp ce 12 l-au susținut. Respingerea lui Navracsics ar putea modifica echipa propusă de viitorul președinte al CE, Jean-Claude Juncker.
Prestația lui Tibor Navracsics de miercuri de la audierile din Comisia de Cultură a PE a fost considerată neconvingătoare, astfel că el a mai primit vineri șase noi întrebări din partea eurodeputaților din această comisie de specialitate.
Eurodeputații l-au atacat pe Navracsics în legătură cu o serie de legi din Ungaria — cele privind drepturile minorităților, media și sistemul judiciar — care au fost considerate de UE ca fiind contrare tratatelor privind drepturile omului.
În răspunsurile scrise la întrebările primite ulterior, Navracsics a încercat să se distanțeze de guvernul din care a făcut și el parte.
"Poate rămâne membru al Comisiei, dar nu pe această poziție", a declarat o sursă din PE.
Componența și programul noii Comisii trebuie să fie aprobate prin vot de Parlamentul European la 22 octombrie.
Prestaţie neconvingătoare
Probleme are şi slovena Alenka Bratusek, desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică.
Bratusek, fost premier al Sloveniei, a trebuit să răspundă unui număr de 45 de întrebări din partea membrilor Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și ai Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) ale PE.
În timpul audierilor, mai mulți eurodeputați au întrebat cum a fost desemnată Alenka Bratusek vicepreședinte al Comisiei Europene. La scurt timp după ce partidul său a pierdut alegerile parlamentare, ea a fost acuzată că s-a autopropus pentru postul de comisar european din partea Sloveniei. Ea a respins însă aceste acuzații în fața eurodeputaților, precizând că guvernul de la Ljubljana i-a trimis lui Juncker o listă cu trei nume, din care acesta a ales-o pe ea. ''Ar trebui să îl întrebați pe Jean-Claude Juncker'', a explicat Alenka Bratusek.
Alenkăi Bratusek i s-a reproșat și că în trecut a intonat un cântec comunist. O înregistrare video care a circulat pe rețelele de socializare online o arată pe aceasta cântând "Evviva il comunismo e la liberta'", cel mai cunoscut vers din 'Bandiera Rossa', unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverși politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ''o bandă de hoți''. Bratusek a răspuns că acest cântec a fost considerat drept unul antifascist și că nu vede o problemă prin faptul că l-a intonat.
Referitor strict la portofoliul său, Bratusek nu a reușit să convingă. Ea a făcut doar comentarii generale despre nevoia de completare a pieței interne a energiei și de construire a infrastructurii.
'Am încercat din răsputeri să obțin un răspuns concret de la Alenka Bratusek. Nu a avut o prestație bună; dacă mă întrebați pe mine, nu este potrivită pentru acest post'', a spus eurodeputatul ecologist olandez Bas Eickhout.
Și grupul PPE, cel mai puternic din Parlamentul European, a apreciat ca neconvingătoare prestația lui Bratu?ek în fața membrilor ITRE și ENVI. 'A fost o prestație surprinzător de slabă de la o candidată care se presupune că va avea misiunea plină de responsabilitate de a fi vicepreședinte al Comisiei Europene'', a spus eurodeputatul leton Krisjanis Karins.