MENIU

Cel mai important jurnalist de investigație, vânat de Kremlin - De ce este pe lista neagră în Rusia

Cel mai important jurnalist de investigație, vânat de Kremlin - De ce este pe lista neagră în Rusia

Cel mai important jurnalist de investigație al celebrei publicații Bellingcat a fost pus de Kremlin pe lista celor mai căutate persoane persoane din Rusia. De la începutul războiului din Ucraina, bulgarul Christo Grozev a dezvăluit mai multe planuri ale rușilor, după investigațiile făcute despre implicarea serviciilor rusești în otrăvirea oponentului lui Putin, Alexei Navalîi, sau otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale.

Jurnalistul bulgar de investigaţie Christo Grozev a fost trecut pe lista persoanelor căutate în Rusia, potrivit site-ului Ministerului de Interne al Rusiei.

Grozev este căutat în temeiul unui articol din Codul penal, fără a fi precizat care este articolul care justifică annunțul de la Kremlin.

Împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal privind diseminarea de "ştiri false" despre armata rusă.

Grozev este principalul investigator pentru Rusia al grupului de investigaţie Bellingcat, care se concentrează pe "ameninţări la adresa securităţii, operaţiuni clandestine extrateritoriale şi militarizarea informaţiilor", potrivit site-ului Bellingcat.

"Nu am nicio idee despre motivele pentru care Kremlinul m-a pus pe "lista sa de persoane căutate", prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment. Într-un fel, nu contează - de ani de zile au arătat clar că sunt speriaţi de munca noastră şi că nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară", a declarat el într-o postare pe Twitter, luni.

Rusia a interzis încă din luna iulie a acestui an site-ul de investigații Bellingcat, înregistrat în Olanda, și principalului său partener local să opereze în țară, catalogându-le drept „amenințări de securitate”.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta crimele de război şi alte atrocităţi din Ucraina.

Înainte de numeroasele dezvăluiri ale mai multor acțiuni ale armatei ruse în războiul din Ucraina, Bellingcat a publicat numeroase investigații care au deranjat Kremlinul. Printre ele, tragedia din 2014, când zborul MH17 al Malaysian Airlines s-a prăbușit în estul Ucrainei, și au murit 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Bellingcat a dezvăluit că avionul ar fi fost doborât  de militari susținuți de ruși. La fel și după otrăvirea dizidentului rus Alexei Navalnîi, în august 2020, în timpul unei călătorii dinspre Siberia la Moscova, despre care a spus că agenți ai FSB, serviciul de securitate al Rusiei, au fost trimiși să îl otrăvească. Sau otrăvirea în martie 2018 a agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul britanic Salisbury, în urma căreia cei doi au supraviețuit.

Jurnalistul Christo Grozev trăieşte la Viena, sub protecţia poliţiei austriece, după ce reprezentanţi ai forţelor de ordine din capitala austriacă şi foşti agenţi de informaţii ruşi l-au avertizat că viaţa îi este în pericol din cauza anchetelor sale.