Ce alternative are Europa daca Rusia opreste livrarea gazelor naturale
Uniunea Europeana ar putea sa interzica exporturile de gaze naturale lichefiate si sa limiteze consumul industrial de gaze naturale. Acestea sunt cateva dintre masurile de urgenta pe care UE le-ar adopta pentru a proteja alimentarea gospodariilor cu energie pe timpul iernii in cazul in care Rusia ar putea sa opreasca livrarea de gaze.
Uniunea Europeana este extrem de vulnerabila in fata Rusiei. 27% din consumul de gaze naturale este asigurat din Rusia. In schimb, primeste aproape 250 de miliarde de dolari pe an, sau, mai exact, doua treimi din veniturile guvernamentale. Moscova este, pentru Europa, cel mai mare furnizor de petrol, carbune si gaze naturale, dar gazoductele ce trec prin Ucraina sunt subiectul unor manevre politice. Moscova si Kievul se acuza, acum, reciproc ca asteapta iarna pentru a bloca livrarea de gaze. In timp ce problemele energetice cu care se confrunta Europa sunt foarte clare, solutiile nu prea exista. Pana acum, UE nu a excelat la capitolele consens si coeziune.
Daca cei care achizitioneaza petrol si carbune pot sa isi schimbe furnizorii relativ repede, sud-estul Europei isi primeste portia de gaze de la Gazprom, compania de stat controlata de la Kremlin. Nici GNL-ul nu este o solutie viabila pentru Europa. Pana acum, transporturile cu cisterne din Qatar si Algeria care aduc in Europa gaz natural lichefiat prin porturile care se afla de-a lungul Altanticului si a Marii Mediterane sunt revandute la preturi mai mari si nu sunt folosite pentru a alimenta piata interna.
Daca va fi limitat consumul industrial, economia europeana, care oricum se clatina, va fi si mai afectata. In plus, Comisia Europeana ar putea sa interzica revanzarea GNL-ului, iar acest lucru va dauna veniturilor acestor tari. Ungaria va fi una dintre tarile cele mai afectate in cazul in care consumul industrial va fi restrictionat de la Bruxelles. Guvernul a anuntat ca monitorizeaza permanent rezervele de gaze.
Problema unei eventuale intreruperi a alimentarii cu gaze naturale este ca infrastructura europeana a gazoductelor a fost construita dinspre est spre vest. Eforturile de a construi mai multe rute dinspre terminalele care sunt situate la Atlantic nu au fost suficiente intr-atat incat sa asigure cererea din iarna din sud-estul Europei.
Afla de pe europolitics.ro care sunt alternativele Europei daca Rusia opreste livrarea gazelor.