Cazul agresiunilor sexuale din Koln, repetat în Suedia. Dezvăluire de ultimă oră a poliției suedeze
Poliția suedeză a recunoscut, luni, că nu a făcut publice informațiile legate de zeci de agresiuni sexuale, care au avut loc în timpul unui festival de muzică, și în urma cărora au fost efectuate arestări, în special în rândul străinilor. Dezvăluirile vin în contextul scandalului declanșat de întârzierea cu care poliția din Koln, în vestul Germaniei, a făcut publică amploarea violențelor comise în noaptea de Anul Nou, scrie AFP citată de HotNews.ro.
În Suedia, 38 de agresiuni sexuale, dintre care două violuri, au făcut obiectul unor plângeri la edițiile 2014 și 2015 ale festivalului "We Are Sthlm", care se derulează la Stockholm, în august, și care este prezentat drept cel mai mare din Europa, în rândul adolescenților. Un purtător de cuvânt al poliției, Varg Gyllander, a evocat în primă instanță aproape 100 de arestări. Ulterior, acesta a revenit și a declarat că numărul exact nu a fost stabilit.
"Ar fi trebuit fără îndoială să prezentăm aceste informații, nu există îndoială. De ce nu a fost făcut acest lucru, nu știm", a declarat el.
După fiecare dintre edițiile acestui festival, poliția a afirmat că au existat "relativ puține infractiuni și persoane arestate în comparație cu numărul de participanți", a spus Gyllander.
Nicio condamnare nu a fost pronunțată de atunci, potrivit poliției.
În schimb, Dagens Nyheter, cotidianul care a făcut publice aceste informații, a afirmat că prezumtivii agresori erau în majoritate solicitanți de azil, minori și fără însoțitori. Ziarul a citat un raport al poliției legat de două ediții (fără a preciza care), menținând ideea că suspiciunile erau legate de un grup de circa 50 de adolescenți afgani.
"Resimt o foarte puternică furie văzând tinere femei care nu pot merge la un festival fără a fi hărțuite sexual și atacate", a reacționat premierul Stefan Lofven.
Mai mult, faptul că poliția nu a informat marele public este, în viziunea sa, 'o problemă de democrație' pentru Suedia.
Directorul poliției naționale, Dan Eliasson, afirma, într-o conferință de presă, că, în general, poliția "încearcă să evite evocarea apartenenței etnice" a suspecților.