MENIU

Călăuza care îi ajuta pe islamişti să ajungă în R. Moldova, un tânăr moldovean de 22 de ani

Oamenii legii au identificat persoana implicată în canalul de trafic a luptătorilor Statului Islamic în Siria, care au fost reținuți recent pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta s-a dovedit a fi un cetățean moldovean, în vârstă de 22 de ani, domiciliat în raionul Căușeni. Reținerea acestuia a fost efectuată în cadrul măsurilor speciale de investigație demarate de Direcția Operațiuni Speciale a IGP.

Prin intermediul moldoveanului, mercenarii Statului Islamic din Siria își găseau refugiu în Republica Moldova. Acesta era responsabil de întâlnirea persoanelor și cazarea acestora.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul moldoveanului, a fost depistată literatură islamică, tehnică specială, utilizată de către organismele de forțe, inclusiv pentru filmarea clandestină, monitorizarea GPS, căști, care pot fi procurate pe piața neagră, scrie Realitatea.md.

Polițiștii au stabilit că moldoveanul acționa prin intermediului așa-numitului Abu Israfil, care ar fi participat la conflictele armate din Siria.

În prezent, moldoveanul a fost reținut pentru 72 de ore. Străinul Abu Israfil, care a fost rețnut zilele trecute, este suspectat de crearea unei organizații criminale și audiat de către organele de drept. Totodată, se acumulează probe privind pornirea urmării penale pentru punerea în circulație cu buna-știință a documentelor false.

De asemenea, Poliția conlucrează cu omologii din alte state pentru identificarea legăturilor acestuia cu alți membri ai grupării criminale.