MENIU

BREXIT. Preşedintele Parlamentului European, poziţie dură: "Să îşi onoreze angajamentele"

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a avut o poziţie mai dură şi a amintit Londrei care sunt condiţiile pentru un acord. Anunțul vine după ce ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a înmânat miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieşirea din blocul comunitar, relatează Reuters. În momentul în care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial. 

"Dacă nu ajungem la un acord care să includă drepturile cetăţenilor înseamnă că nu avem niciun acord. În plus, Regatul Unit va trebui să îşi onoreze angajamentele. Nu vom cere Marii Britanii să plătească nimic în plus faţă de lucrurile cu care au fost de acord anterior", a spus acesta. 

Antonio Tajani i-a avertizat pe britanici că alternativa la un acord nu va fi deloc plăcută.

"Este evident că scenariul în care nu se ajunge la niciun acord ar fi o catastrofă pentru toţi, dar în special pentru Marea Britanie. Marea Britanie s-ar confrunta cu tarife mai mari, incertitudine pentru industria auto şi serviciile financiare, preţuri mai mari pentru alimente, întreruperi ale traficului aerian şi cozi lungi ale camioanelor la Dover", a spus acesta. 

Pe de altă parte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, va pune în circulaţie propuneri pentru linii de negociere, în termen de 48 de ore de la declanşarea Brexit. În următoarele săptămâni, experţi din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfecţiona până la summitul de la sfârşitul lunii aprilie.

Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte, Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis şi secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. Lor li se va alătura, ca asistent, fostul ambasador al Marii Britanii în Brazilia, Alex Ellis, în prezent înalt oficial în Departamentul condus de Daivs.

Marea Britanie începe miercuri procesul de ''divorț'' de Bruxelles după ce britanicii au votat în favoarea Brexit-ului la referendumul desfășurat la 23 iunie 2016.

Asigurările președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Roma, că se vor purta negocieri împreună cu celelalte state membre astfel încât chestiunea cetățenilor UE în Marea Britanie să fie "rezolvată bine".

"Eu am spus de la început că, în situația Brexit-ului, tema cea mai importantă pentru noi sunt românii care trăiesc acolo. Nu suntem singuri. Polonia are 800.000 de cetățeni acolo și alții, și alții. Trebuie să știți că și Marea Britanie are o preocupare foarte puternică față de cetățenii ei care trăiesc în alte state. Sunt destul de mulți care trăiesc în România, de exemplu. Practic, în toate statele europene sunt cetățeni britanici și, atunci, această temă cu siguranță va fi în atenția tuturor și noi o să avem grijă să negociem împreună cu celelalte state membre în așa fel încât chestiunea cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie să fie rezolvată bine", a afirmat șeful statului, într-o conferință de presă, susținută la Ambasada României la Roma.