MENIU

"Bomba demografică" din China va fi dezamorsată: Beijing-ul vrea doi copii de familie, de la anul

Confruntată cu o îmbătrânire accentuată a populaţiei şi cu scăderea galopantă a populaţiei apte de muncă, China îşi reconsideră regula care împiedică majoritatea familiilor să aibă mai mult de un copil, relatează The Guardian.

La 35 de ani de la punerea în practică a regulilor draconice de control al populaţiei, responsabile pentru milioane de avorturi şi pentru pornirea unei “bombe demografice cu ceas”, China ar fi pe punctul de a introduce “politica celor doi copii”. Noua reglementare, care ar permite tuturor cuplurilor chineze să aibă doi copii, ar putea fi pusă în practică chiar “la începutul anului viitor, dacă totul decurge bine”, a declarat un oficial chinez citat de China Business News.

Controversata şi brutala politică a unui singur copil a fost adoptată de liderii comunişti chinezi în 1980, din cauza temerilor că ţara s-ar putea confrunta cu o catastrofală explozie demografică. Guvernul de la Beijing spune că această politică a împiedicat 400 de milioane de naşteri, dar costurile umane au fost imense: sterilizări forţate şi avorturi, infanticid repetat şi un dramatic dezechilibru al sexelor ce face ca milioane de bărbaţi chinezi să nu-şi poată găsi niciodată o parteneră de viaţă.

În 2012 s-a petrecut unul dintre cele mai şocante cazuri de violare a drepturilor omului din cauza acestei politici ce sfidează preceptele sfinte: o femeie de 23 de ani, ce locuia în provincia Shaanxi din nordul Chinei, a fost răpită de oficiali guvernamentali însărcinaţi cu implementarea planificării familiale şi a fost forţată să avorteze în a 7-a (a Şaptea!) lună de sarcină.

Liang Zhongtang, un demograf de la Academia de Ştiinţe Sociale de la Shanghai, susţine că această politică trebuia abolită cu mult timp în urmă. “Esenţa problemei nu este dreptul de a avea un copil sau doi. Este vorba despre libertatea de a procrea a individului. În trecut, guvernul chinez nu era capabil să înţeleagă această problemă fundamentală,” afirmă Liang.

Beijing-ul a dezminţit repede orice informaţie că “politica celor doi copii” ar urma să fie pusă în aplicare până la sfârşitul anului, după cum afirmă, în mod repetat, Comisia pentru Sănătate Naţională şi Planificare Familială, citată de China Daily.

Profesorul de demografie de la Universitatea Peking, Lu Jiehua, a declarat, pentru Global Times, că schimbarea de politică ar urma să aibă loc, cel mai probabil, anul viitor: “Nu se pune doar problema implementării ‘politicii celui de-al doilea copil’. Toate politicile relevante, regulamentele, formalităţile şi facilităţile în acest domeniu trebuie regândite pentru a veni în sprijinul acestei schimbări majore iar aşa ceva ia foarte mult timp,” spune Lu.

Relaxarea politicii stricte de control al naşterilor vine ca un răspuns logic la “bomba demografică” pe care aceasta a creat-o. Specialiştii avertizează că populaţia de peste 1,3 miliarde a Chinei îmbătrâneşte rapid, iar forţa de muncă activă se împuţinează şi mai repede. Potrivit estimărilor ONU, ţara va avea aproape 440 de milioane de locuitori trecuţi de 60 de ani înainte de 2050! O asemenea situaţie ar supune resursele guvernamentale unei presiuni de-a dreptul uriaşe.

Între timp, populaţia aptă de muncă a Chinei, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 59 de ani, a scăzut numai anul trecut cu 3,71 de milioane de suflete, iar această tendinţă va continua, conform tuturor previziunilor. Dacă acest trend nu este inversat, “viitorul economiei chineze va fi sumbru”, subliniază Yi Fuxian, demograf şi critic vehement al “politicii copilului unic.”