MENIU

Amnesty International: „Ucraina încalcă legile războiului. Desfășoară baze militare în spitale și școli”

Foto arhivă Profimedia

Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că armata ucraineană stabilește baze în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale, încălcând astfel dreptul internațional umanitar și legile războiului. Totodată, organizația a remarcat că o astfel de practică „nu justifică în niciun caz atacurile rusești nediscriminatori”.

Un raport publicat de Amnesty International spune că tactica de a înființa baze în zone rezidențiale încalcă dreptul internațional umanitar și pune în pericol civilii prin transformarea instalațiilor civile în ținte militare legitime. Grevele rusești asupra așezărilor au dus în mod repetat la moartea și rănirea civililor, își amintește organizația.

„Am documentat un model de trupe ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când operează în zone populate. A fi în defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”, a declarat Agnès Callamard, secretar general al Amnesty International.

Personalul Amnesty International și-a condus ancheta din aprilie până în iulie în regiunile Harkov, Mykolaiv, Donețk și Lugansk. Ei au studiat locurile în care Rusia bombarda și au intervievat, de asemenea, martori oculari și rude ale victimelor. Cercetătorii au descoperit că forțele ucrainene au lansat lovituri din zone rezidențiale și au fost în instalații civile din 19 orașe și sate din aceste regiuni.

Multe zone se aflau la câțiva kilometri de linia frontului, în timp ce armata ucraineană, conform organizației pentru drepturile omului, avea de ales: existau baze militare în apropiere și păduri situate departe de clădirile rezidențiale. Amnesty International subliniază că activiștii pentru drepturile omului nu i-au auzit pe militari întrebând civili sau ajutandu-i să părăsească clădirile din apropiere.

Amnesty International oferă următoarele exemple de încălcări:

 - În cinci așezări, baze militare ucrainene au fost amplasate în spitale, iar într-un caz, trupe au tras din apropierea spitalului.

 - În Donbass și regiunea Nikolaev, armata ucraineană a organizat baze în școli situate în apropierea clădirilor rezidențiale. În 22 din cele 29 de școli vizitate de activiști pentru drepturile omului, aceștia au găsit soldați sau dovezi ale activității militare. În trei orașe, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, după bombardarea școlilor de către trupele ruse, forțele ucrainene s-au mutat în alte școli din apropiere.

 - Într-un oraș de la est de Odesa, armata ucraineană a desfășurat vehicule blindate în zone rezidențiale și a folosit, de asemenea, două școli în zone dens populate, a spus organizația. Mai mulți civili au fost uciși și răniți din cauza atacurilor ruse în apropierea școlilor din aprilie până la sfârșitul lunii iunie.

 - În Bakhmut, regiunea Donețk, se arată în raport, baza militară ucraineană era situată la universitate, care a fost supusă atacurilor rusești.