MENIU

ALERTĂ. În prag de conflict cu Iranul, SUA își evacuează personalul din Irak

Departamentul de Stat al SUA a ordonat miercuri evacuarea personalului guvernamental neesențial din Irak, pe fondul escaladării confruntării cu Iranul în regiune.

Personalul neesențial guvernamental american este evacuat din Irak, anunță agențiile de presă. Anunțul vine pe fondul confruntării cu Iranul, pe care SUA îl acuză că pregătește posibile lovituri împotriva intereselor americane în regiune.

Armata americană a reafirmat marţi preocupările în legătură cu posibile ameninţări iminente din partea unor forţe susţinute de Iran la adresa trupelor sale din Irak, transmite Reuters.

Anterior, în cursul zilei de marţi, general-maiorul britanic Chris Ghika, comandantul adjunct al coaliţiei internaţionale în Irak pentru strategie şi informare, declarase că nu există o agravare a ameninţării din partea forţelor proiraniene în Irak şi în Siria. Evaluarea sa a părut să contrazică avertismentele în creştere din partea Washingtonului, care susţine că există o ameninţare din ce în ce mai mare din partea Iranului, notează Agerpres.

Marți, atât oficialii americani, cât și cei iranieni au subliniat că nu își doresc un conflict. Însuși ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a subliniat acest lucru.

Spania își retrage fregata din grupul de luptă trimis de SUA să înfrunte Iranul

"Nu va fi război. Naţiunea iraniană a ales calea rezistenţei. Noi nu căutăm războiul şi nici ei. Ei ştiu că acesta nu este în interesul lor", a subliniat Khamenei, citat de Reuters.

Un grup naval de luptă a fost detașat în urmă cu câteva zile în Golful Persic, pentru a răspunde unor ”semnale clare potrivit cărora Iranul sau aliații Iranului pregătesc posibile atacuri asupra forțelor SUA din regiune”, potrivit oficialilor de la Washington.

Formațiunea navală cuprinde un portavion din clasa Nimitz, un crucișător din clasa Ticonderoga, patru distrugătoare din clasa Arleigh Burke și alte nave de susținere, notează Business Insider.

În regiune au mai sosit patru bombardiere B-52H Stratofortress și o baterie de rachete Patriot.

Iranul, care a respins toate acuzațiile lansate de SUA, a denunțat războiul psihologic dus de americani prin desfășurarea de forțe.

În ultimele zile, temperatura a crescut și mai mult în regiune, după acțiunile de sabotaj asupra unor petroliere, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. O analiză preliminară a SUA îi indică drept suspecți pe iranieni.

Marți, un atac cu drone a vizat două stații petroliere de pompare din Arabia Saudită.

Pe fondul acestor tensiuni, secretarul american de Stat Mike Pompeo a asigurat, în Rusia, că SUA nu doresc un război cu Iranul, dar că își vor apăra interesele.

De la Casa Albă, Donald Trump a respins informațiile dintr-un articol privind planurile SUA pentru un eventual conflict, planuri vizând trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu.

”Nu am plănuit aşa ceva. Să sperăm că nu va trebui să facem planuri pentru aşa ceva. Iar dacă am face asta, ar trebui să trimitem cu mult mai multe trupe decât atâta”, le-a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

Mai multe articole despre:
Iran Irak SUA