MENIU

ALEGERI UNGARIA. Cum a manipulat Viktor Orban sistemul electoral pentru a rămâne la putere

Viktor Orban

Viktor Orban a început în 2010 un asalt asupra sistemului electoral pentru a asigura că partidul său, Fidesz, va rămâne la putere cât mai mult.

Revenit la o putere în 2010 după o lungă dominație a socialiștilor, Viktor Orban s-a asigurat că partidul său, Fidesz, se va impune cât mai ușor în fața unei opoziții fragmentate.

În acest scop, mulțumită unei majorități zdrobitoare în Parlament, Fidesz a modificat legislația electorală în repetate rânduri, notează Reuters.

Numărul total de mandate a fost redus de la 386 la 199 în 2011. Proporția mandatelor câștigate prin vot uninominal a crescut la 60%, de la sub 50%. În prezent, 106 mandate din totalul de 199 pot fi câștigate prin vot uninominal. Listele de partid acoperă restul de mandate. Surplusul de voturi al candidaților câștigători în circumscripțiile uninominale este redistribuit către listele partidelor.

Retrasarea granițelor circumscripțiilor electorale, spun criticii, a fost făcută pentru a aduce avantaj Fidesz.

A doua rundă de vot a fost eliminată, parlamentarii fiind aleși acum prin vot uninominal într-un singur tur. Avantaj: Fidesz, partidul cel mai mare. Opoziția nu mai poate încheia alianțe pentru un candidat care ar fi intrat în al doilea tur.

Sistemul electoral cu compensare a fost schimbat în așa fel încât să fie în avantajul candidaților câștigători în circumscripțiile lor. Candidații câștigători aparțin în general Fidesz.

Fidesz a oferit etnicilor maghiari de peste granițe cetățenie și drept de vot. Potrivit datelor oficiale, 378.000 de astfel de alegători sunt înscriși pentru alegerile de duminică. Aceștia pot vota liste de partid. Marea majoritate votează Fidesz.

Votul prin poștă a fost interzis pentru sutele de mii de maghiari care lucrează în afara țării, care nu sunt neapărat suporteri ai Fidesz. Ei pot vota doar la urnele organizate de autorități la ambasade sau consulate.

Unele studii au arătat că aplicarea acestui sistem va face ca o eventuală alianţă de stânga condusă de socialişti să piardă alegerile, chiar dacă va obţine acelaşi număr de voturi cu Fidesz. Pentru a-şi asigura victoria, alianţa ar trebui să obţină cu 6% voturi mai mult, conform calculelor realizate de think-tank-ul Political Capital din Budapesta.

Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, va câștiga lejer alegerile parlamentare de duminică din Ungaria, în condițiile în care opoziția este slabă și dezbinată. Este neclar încă dacă premierul va beneficia de o majoritate de două treimi.  

Viktor Orban va câștiga alegerile de duminică din Ungaria. Stânga - scor dezastru

 

Mai multe articole despre:
Viktor Orban alegeri ungaria