Petiţie pe site-ul Casei Albe. Alaska, înapoi la Rusia!
"Alaska, înapoi la Rusia". Este titlul unei petiţii de pe site-ul Casei Albe, care a adunat aproape 35 de mii de semnături din cele o sută de mii de care are nevoie pentru a primi un răspuns. Alaska a fost cumpărată de Statele Unite de la Rusia pe 30 martie 1867, iar unul dintre negociatorii americanilor a fost un general de origine română, Gheorghe Pomuţ.
Multă vreme un măr al discordiei între Rusia şi Statele Unite, Alaska a fost vândută americanilor de guvernul ţarist, la 30 martie 1867.
Printr-un tratat negociat cu secretarul de stat William Seward, pentru suma de 7.200.000 dolari. În echipa de negociatori a fost şi generalul american de origine română, Gheorghe Pomuţ, care fusese numit consul al Statelor Unite în Rusia, la Sankt Petersburg. În această calitate a purtat tratative cu oficialităţile ţariste în scopul cumpărării Alaskăi.
Americanii au văzut Alaska, până de curând, ca pe un ţinut al vântului arctic şi al temperaturilor sub zero grade. Dar acest tablou este doar parţial adevărat. Căci chipul celui de-al 49-lea stat al nostru e la fel de variat pe cât este de nemărginit. Munţi abrupţi, văi ale râurilor şi câmpii domoale.
După 147 de ani de la tranzacţia dintre americani şi ruşi şi imediat după anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, un grup de locuitori din Alaska VREA ca aceasta să fie alipită Patriei Mamă.
"Sahara îngheţată a Terrei" a fost, ca şi Crimeea, un teritoriu al ruşilor, chiar dacă a fost vîndută de aceştia pentru că era considerată o zonă neprofitabilă. În petiţie se mai spune că strămoşi ai ruşilor siberieni au fost prezenţi în Alaska încă de-acum 16.000 de ani.