MENIU

Acord de încetare a focului în Siria, negociat la Munchen

Marile puteri au ajuns la un acord de încetare a focului parţial în Siria în cadrul negocierilor de la Munchen. Acesta se va aplica doar în cazul conflictul dintre forţele guvernului sirian şi rebelii moderaţi, iar intrare în vigoare ar putea fi realizată în cel mult o săptămână. Acţiunile militare împotriva Statului Islamic sau a Frontului al-Nusra vor continua.

"Suntem convinşi că am înregistrat progrese atât în cazul ajutorului umanitar cât şi în cazul încetării ostilităţilor. Iar aceste decizii, dacă vor fi implementate şi se vor aplica, vor putea duce la o schimbare în bine în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi a sirienilor. Ceea ce avem aici sunt cuvinte pe hârtie. Ceea ce trebuie să vedem în următoarele zile sunt acţiuni pe teren.", a spus John Kerry, Secretar de Stat american.

La rândul său, Sergei Lavrov, ministrul de externe rus, a declarat că Rusia îşi va continua bombardamentele aeriene în Siria împotriva Statului Islamic şi a Frontului al-Nusra, în condiţiile stabilite în cadrul acordui negociat.

Înaltul Comitet pentru Negocieri, principala coaliție a opoziției siriene, a salutat acordul la care s-a ajuns la Munchen. Salim al-Muslat, purtătorul de cuvânt al organizaţiei a anunţat că dacă principiile stabilite la Munchen vor fi respectate, foarte curând membrii opoziţiei siriene vor reveni la Geneva pentru a participa la negocierile de pace.

Între timp, un grup de lucru special creat sub jurisdicţia Naţiunilor Unite îşi va începe activitatea pentru a găsi cele mai bune modalităţi pentru ca pe termen lung să se ajungă la o încetare reală a focului şi a violenţelor îndreptate împotriva populaţiei. De la începutul conflictului militar din Siria, nu mai puţin de 300.000 de persoane au murit în timp ce 13 milioane de civili au nevoie urgentă de ajutor umanitar.

Mai multe articole despre:
Munchen Siria acord