26 aprilie 1986. Cum arată la 36 de ani de la dezastru Centrala de la Cernobîl, devastată acum de ruși (Foto+Video)
Pe 26 aprilie în Ucraina se comemorează dezastrul de la Cernobîl. Au trecut 36 de ani de la tragedie. Și timp de 35 de zile anul acesta, centrala nucleară de la Cernobîl a fost sub o nouă amenințare: rusă.
De aproape 2 luni, centrala nucleară de la Cernobîl a supraviețuit bombardamentelor, întreruperilor de curent, jefuirii, mineritului și chiar amenințării cu repetarea dezastrului nuclear din 1986.
După ce au transformat stația într-o bază militară, invadatorii ruși au adus acolo tone de rachete, ceea ce a pus în pericol siguranța nucleară a Europei și a lumii.
Rușii au ținut ostatic personalul centralei pe tot parcursul staționării lor la fabrică. Schimbul, care se afla în stație în momentul invaziei ruse, trebuia să funcționeze 600 de ore în loc de cele 12 planificate. În plus, Gărzile Naționale ucrainene, care păzeau centrala nucleară de la Cernobîl, au devenit prizonieri.
În timp ce se aflau pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl, invadatorii au săpat tranșee în cea mai contaminată de radiații pădure din zonă. Au locuit aici, au mâncat - se pare, că au făcut totul aici. Atât ei, cât și echipamentul lor au primit doze mari de radiații, unele dintre ele duse la camarzii în timpul retragerii. În consecință, ei și-au continuat iradierea „glorioasă”.
Un nivel de radiații de zeci de ori mai mare decât cele normale a fost înregistrat în incinta unde invadatorii ruși au oprit la centrala nucleară de la Cernobîl. La fel a fost și în nisip, pe care au umplut saci pentru construirea de fortificații.
În timpul ocupației, rușii au distrus punctele de control dozimetrice de la ieșirea din secțiunile de 10 și 30 de kilometri din zona Cernobîl, au jefuit un laborator modern - un sistem de monitorizare a radiațiilor deținut de Ecocenter. Serverele care procesau informațiile au fost furate.
În plus, invadatorii au intrat fără autorizație în depozitul surselor de radiații ionizante, unde erau depozitate mostre de soluții radioactive și surse de calibrare. De acolo au fost furate şi avariate 133 de izvoare cu o activitate totală de circa 7 milioane de becquereli . Acest lucru poate fi comparat cu 700 kg de deșeuri radioactive cu radiații beta și gamma. Chiar și o mică parte a acestei activități este mortală dacă este gestionată neprofesionist și incontrolabil.
„A doua armată a lumii” a jefuit toate birourile din Cernobîl. De acolo au fost furate sau grav avariate echipamente de birou, calculatoare și laptopuri.
Treptat, zona Cernobîl se reface după invazia și jafurile rusești. Aici sunt restabilite birourile și dotările zonei, condițiile de muncă ale lucrătorilor întreprinderilor, scrie Ukrinform.