MENIU

2 bebeluși prematuri au murit la cel mai mare spital asediat din Gaza, după oprirea forțată a terapiei intensive. Viețile a 37 de micuți, în pericol!

Bebeluș - imagine de arhivă

Doi bebeluşi prematuri au murit după oprirea forţată a terapiei intensive neonatale din cauza lipsei de electricitate la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, aflat sub asediu. Sutuația este cu atât mai gravă cu cât există, de asemenea, "un risc real pentru vieţile celorlalţi 37 de bebeluşi prematuri" aflați în spital, avertizează un ONG. Potrivit acestuia, lupte intense au loc între trupe israeliene şi luptători ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, două mişcări islamiste palestiniene chiar în apropierea acestui spital din oraşul Gaza.

Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), al cărei personal încă operează in spital, relatează că "în ultimele 24 de ore (...) spitalul al-Shifa a fost lovit de mai multe ori, in special maternitatea", scrie France Press preluat de Agerpres.

Doctorul Marwa Abou Saada, şeful secţiei de chirurgie de la al-Shifa, citat de ONG-ul Medical Aid for Palestinians (MAP), adaugă că "nimeni nu poate părăsi spitalul al-Shifa".

"Oamenii care au încercat să iasă au fost împuşcaţi. Unii au fost ucişi, alţii răniţi", a adăugat el.

"Personalul nostru de la faţa locului raportează că oamenii care încearcă să părăsească spitalul sunt vizaţi de focuri de armă", afirmă MSF.

Armata israeliană susţine, la rândul ei, că "nu există niciun tir (tras) asupra spitalului şi niciun asediu" al instituţiei. "Au loc lupte între armata israeliană şi Hamas în jurul spitalului", a afirmat colonelul israelian Moshe Tetro de la COGAT, o agenţie a Ministerului Apărării israelian care asigură legătura cu palestinienii în domeniul afacerilor civile, într-un mesaj video în arabă.

"Chiar şi acum, dacă cineva vrea să plece, el poate (...), armata poate asigura coordonarea pentru oricine doreşte să plece în siguranţă din spital", a adaugat el, citat de AFP şi Reuters.

MSF "condamnă cu fermitate decizia de moarte semnată de armata israeliană împotriva civililor blocaţi în prezent în spitalul al-Shifa", cerând "o încetare a focului imediată şi necondiţionată".

Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), un alt ONG, se declară, la rândul său, "îngrozit de informaţiile privind atacurile necontenite asupra spitalelor din Gaza".

"Pacienţii, mai ales bebeluşii, şi civilii care caută adăpost sunt prinşi în capcană", spune NRC.

"Răul făcut pacienţilor asediaţi în spitale şi privarea unei populaţii pe termen lung de infrastructură medicală în timpul unui conflict poate fi considerată ca ilegală", a mai spus ONG-ul.