15 navigatori români, RĂPIȚI în largul coastelor statului Benin, din Africa. Ministerul de Externe convoacă celula de criză
Un tanc de produse chimice construit în 2016 a fost capturat de pirați în largul Cotonou, Benin, joi, cu 15 membri ai echipajului la bord, conform paginii de socializare a Serviciului de stat pentru transport maritim și fluvial din Ucraina. La Ministerul român de Externe a fost convocată celula de criză interinstituțională.
Conform Dryad Global, cisterna Davide B, construită în 2016, de 19.800 dwt, operată de compania olandeză De Poli Shipmanagement, a fost capturată de 9 bărbați înarmați. Nava are un echipaj de 21 de persoane, format din cetățeni ucraineni, români și filipinezi.
De Poli a confirmat că 15 membri au fost luați de pe navă, iar restul de șase sunt în siguranță și rămân la bord. Nava se află sub pavilion Malta. Nava a plecat din portul din Kiel, Germania, pe 21 februarie 2021, destinația finală nefiind stabilită.
„Societatea De Poli Shipmanagement este foarte îngrijorată de atacul asupra navei sale și a navigatorilor săi. Principala prioritate a companiei este acum de a stabili contactul cu echipajul dispărut pentru a asigura eliberarea lor cât mai rapidă și sigură. Echipa de intervenție în caz de urgență a De Poli Shipmanagement este în legătură cu toate autoritățile care au fost notificate imediat după incidentul care a avut loc la ora 15.00 UTC joi. Compania este în contact strâns cu familiile navigatorilor pentru a-i sprijini în acest moment extrem de dificil”, a spus De Poli, într-un anunț.
La Ministerul român de Externe a fost convocată celula de criză interinstituțională.
"Cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B" și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, în contextul în care în componența echipajului sunt și cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia", informează Ministerul de Externe român.