Oreste Teodorescu: Prezidențialele din Republica Moldova, strania tăcere de la București și șahul geopolitic dintre UE și Federația Rusă
La fel cum la noi amestecul nenatural dintre PSD și PNL când au avut proasta inspirație de a forma USL-ul, generând o amplă deruta ideologică în electorat, la fel s-a întâmplat în Republica Moldova în 2016, când socialiștii pro ruși ai lui Dodon au creat o coaliție cu pro-europenii Maiei Sandu. Atunci Chișinăul a scăpat de alegeri anticipate dar a căzut în subtila și extrem de sofisticata capcană a Kremlinului. Odată cu mazilirea controversatului Plahotniuc s-au amestecat culorile politice și nimeni n-a mai înțeles clar în ce direcție se îndreaptă frații noștri de peste Prut. Pe 1 Noiembrie va avea loc primul tur la prezidențiale și în mod extrem de ciudat, peste București s-a așternut o liniște nefirească.
Nu prea exista declarații sau semnale și pare chiar o lipsă de interes geopolitic a României cu privire la destinul Basarabiei pentru următorii patru ani.
Profesorul Dan Dungaciu identifică o altă problemă de fond care falsifică tabloul evoluţiilor de la Chişinău prin dispariţia geopoliticii ca miza fundamentala. “ Acum Bătălia politică de dincolo de Prut nu ar mai fi între Est şi Vest, ci doar axată pe o agendă internă, respectiv democratizare, lupta împotriva „politicienilor mincinoşi” şi a corupţiei. Unii vor asta, mai ales susţinătorii direcţi sau indirecţi ai descălecatului din 2019, dar nimic nu e fără geopolitică în R. Moldova. Chiar şi coaliţia anti-geopolitică PSRM-ACUM din 2019 a fost, în realitate, un gest eminamente geopolitic. Pur geopolitic, în favoarea strategică a Federaţiei Ruse.”
Dovada clară că alegerile de duminică din Republica Moldova au un profund caracter geopolitic, este că preşedintele grupului PPE, Donald Tusk, şi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, din partea CDU, o sprijină explicit pe Maia Sandu. Citește continuarea pe realitateadinpnl.net.