MENIU

Laurențiu Botin: Doi într-unul. Sau două nelămuriri

Laurențiu Botin: Doi într-unul. Sau două nelămuriri

Vaccinarea lui Ceaușescu a ajutat românii și România să facă față mai bine decât vesticii Europei acestui perfid de coronavirus? Numărul mic de bolnavi, comparativ cu cel din Italia sau Germania, s-ar putea datora și acestui fapt.

Unii, cârcotași, spun că nu am testat ca țările menționate și că bolnavii ar fi mai mulți. Posibil, dar dacă există o rezistență căpătată în urma celor vaccinuri obligatorii făcute de populația care acum se află în categoria de risc? Vaccinul contra tuberculozei. În tot blocul Estic, vaccinul BCG a fost obligatoriu pentru toată populația. Potrivit unor epidemiologi, creșterea generală a imunității populației ar fi putut avea un efect secundar și asta inclusiv contra virusului.

Astfel, potrivit unui studiu făcut de Universitatea Johns-Hopkins, mortalitatea asociată cu Covid-19 în țările în care vaccinul este obligatoriu este de 5,8 ori mai mică decât cea constatată în țările în care nu a fost obligatoriu, de exemplu, în Italia și în Spania.

Asta ar putea spune ceva interesant. Dacă ar fi vreme de gândit asupra unei posibile imunități. Cehia, țările baltice, Bulgaria și România, Ungaria chiar, raportează un număr mic de îmbolnăviri. Un fel de cortină de fier a blocat virusul în spațiul acesta. Nu am pretenții de epidemiolog, nici măcar habar nu am dacă este real ce comentez acum, însă observ, comparând cifrele, că există ceva aici.

Dacă avem oarecare imunitate, asta nu e rău.

A doua mea problemă este legată de repornirea unor motoare economice. Observ că unele țări occidentale au început deja să vorbească despre turism la liber și relaxare de circulație mai repede decât mă așteptam. Italia cea decimată deja anunță relaxare maximă. Start pentru economie. Să fi trecut mai devreme peste vârful pandemiei sau și aici există un fel de cortină de fier? Întrebarea, grea, vine acum. Există oare un plan gradual de reporniri care plasează unele țări înaintea celorlalte? Pentru că, dacă pierdem startul, economia României va fi îngenuncheată din nou pe piața concurențială. Sper să nu fie un scenariu pus la cale de moguli economici că ne-am ars! Încă odată.

Mai multe articole despre:
laurentiu botin