Dan Vasile Mihale: Orban, demis, propus, respins (?) = criză
PNL și președintele Iohannis, în special, mizează mult prea mult pe rezultatul anticipatelor. PNL este încă pe val, dar valul nu mai este la fel de mare ca anul trecut și se apropie de țărm. Dacă ne uităm la ultimele sondaje privind intenția de vot la parlamentare, diferența dintre PNL și PSD este de 11%, potrivit ultimului sondaj CURS și de peste 25%, potrivit ultimului sondaj IMAS.
Ambele sondaje au fost făcute în luna ianuarie și au fost publicate la un interval de două ore unul de celălalt. Primul a fost sondajul CURS, după care a venit sondajul IMAS. Pură coincindență...
Diferența mare dintre cele două măsurători, mă tentează să cred că adevărul este pe la mijloc, adică media aritmetică a celor două rezultate. Foarte promițător pentru PNL, dar asta se întâmpla în ianuarie, iar Guvernul Orban era în funcție.
Acest avantaj amețitor din ultimele sondaje, mai ales posibilul scor din sondajul IMAS, i-a făcut, probabil, pe liberalii să intre în capcana anticipatelor și să arunce țara în criză sub pretextul ipocrit al interesului național.
Iohannis și liberalii s-au jucat cu focul. Dacă alegerile parlamentare vor avea loc, simultan, cu cele locale, liberalii vor avea o mare dezamăgire. PSD are o capacitate puternică de mobilizre la locale, iar asta poate influența, semnificativ, și rezultatul de la parlamentare. Pericolul major apare, însă, în cazul în care nu există un blat între PNL și PSD.
Cel mai grav este însă altceva. Jocul de putere dintre cele două partide aruncă țara în haos. Instalarea unui nou guvern rămâne o necunoscută, iar desemnarea lui Orban sporește și mai mult suspansul. Orban nu va fi acceptat de Parlament, iar dacă Iohannis insistă tot cu Orban, se ajunge la anticipate.
În cazul în care, Iohannis numește o altă persoană, iar aceasta este acceptată de Parlament, alegerile europarlamentare se vor desfășura la termen.
Multe scenarii și doar o singură certitudine. Până la instalarea unui nou guvern, puterea executivă, care este cea mai importantă în economia unei țări, este exercitată de un guvern demis care nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. Parlamentul este nefuncțional, pentru că majoritatea este oscilantă, iar puterea jucătorească lâncezește în așteptarea deciziei CCR privind tăierea pensiilor speciale. Un haos total.