Cu drag despre România | Iubiți Bacăul, inima vie a Moldovei - Pământ românesc binecuvântat de Dumnezeu
Există locuri în România la care atunci când le pronunți numele, te cuprind valuri de emoție. Unul dintre acestea, plin de istorie, de cultură, este Bacăul. Și nu vorbesc neapărat de emoția pe care ți-o dă un peisaj, un apus de soare din Munții Tarcău sau Nemirei, sclipirile argintii ale apelor Siretului. Nu… Vorbesc despre emoțiile pe care ți le dau oamenii acestor locuri.
Nadia este din Bacău, din Onești. Și cred că este omul care ne-a dat emoții în fața televizoarelor cât nu a facut-o nimeni altcineva. Și nu vom înceta să îi mulțumim și să o iubim. Și nu este singura mare gimnastă care s-a născut în Bacău. Veți vedea în timpul emisiunii, rulând pe ecran, cine sunt celelalte multiple campioane olimpice, mondiale și europene.
Tot din Bacău sunt Vasile Alecsandri și George Bacovia, doi mari poeți care și-au tras sensibilitatea de pe aceste meleaguri. La fel cum de aici este și Tristan Tzara, inițiatorul unui curent modern în literatură, dadaismul.
Și muzica își are reprezentanții săi de frunte născuți în Bacău. Compozitorul și dirijorul Sile Dinicu este unul dintre ei, iar Ion Drăgoi este cel mai mare violonist din folclorul românesc. Într-adevăr, Bacăul este izvor nesecat de talente: Radu Beligan cu siguranță că v-a încântat de multe ori, fie la teatru sau în cinematograf, Olga Tudorache a făcut și dânsa aceste lucruri în egală măsură.
Un singur mare nume vă mai reamintesc, părintele Galeriu, unul dintre cei mai importanți învățați ai Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Galeriu a fost întemnițat de multe ori în închisorile comuniste, din cauza convingerilor sale. Chiar și în ultimul an al comunismului, a fost bătut o noapte întreagă de către securiștii care căutau manuscrise care ar fi conținut așa-zise scrieri subversive. De ce vă spun despre părintele Galeriu? Pentru că în Dânsul s-a strâns toată bunătatea semenilor săi băcăuani. Din mărturiile celor care l-au cunoscut pe duhovnicul Galeriu am aflat că de multe ori mergea desculț prin București, pentru că își dăruise pe drum pantofii unui om sărac.
Mergeți la Bacău! Aveți ce vedea! Mergeți la bisericile seculare de lemn, vizitați castelele de pe Valea Trotușului, de la Căiuți, de la Dofteana, de la Dărmănești și de la Comănești, cutreierați cărările munților, hrăniți-vă spiritual la casele memoriale din tot județul. Încercați să mergeți câteva zile la Slănic Moldova, o stațiune care a renăscut. Sau, dacă iubiți istoria, mergeți la Borzești, locul în care se spune că s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare. Vă veți reaminti legenda stejarului din Borzești și veți călători în timpurile de glorie ale voievodului care a impregnat cu personalitatea sa întreaga istorie a Moldovei.
V-am dat doar câteva motive să iubiți Bacăul. Și veți mai afla și altele, de la invitații noștri, deoarece vorbim Cu drag, despre Bacău!
Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Laurențiu Botin