Bogdan Muzgoci: Școala online în România, praf în ochi
Gata. S-au redeschis școlile. Bucurie mare pe părinții care au scăpat de hărmălaia din casă și pe contestatarii distanțării sociale. Cei mai mulți dintre părinți au fost deja liniștiți de epidemiologi: imunitatea copiilor este mai puternică în fața COVID-19 decât cea a adulților. Oricum problema se pune greșit din start.
În toată această sarabandă în care școlile ba se deschid, ba se închid la loc, nimeni nu discută despre economia educației. Ce e aia? E ceva ce un guvern ar trebui să ia în calcul când ia decizii privind școlile și nu o face. I-am spus-o ministrului Educației într-o emisiune, mi-a dat dreptate și m-a fentat elegant.
Marea problemă legată de reluarea cursurilor la clasă nu e faptul că va strănuta vreun școlar și va răspândi carcalaci. Că oricum se distribuie tik-tok-urile mai tare decât amețitul de Sars COV 2. Problema e traficul pe care îl generează toți adulții care se pun în mișcare pentru a-și duce eventual copiii fix în clasă cu jeepanul. Daca s-ar putea, să iasă cel mic de pe bancheta din spate chiar pe bancă. Să nu se strice ultimul model de sneakerși de vlogger wannabe.
Un studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich arată că închiderea școlilor a fost o măsură care face posibilă reducerea vitezei de circulație a coronavirusului prin reducerea drumurilor zilnice.
În Elveția, raportul a arătat că numărul deplasărilor a scăzut în medie cu 21,6 %. S-a văzut și luni în traficul bucureștean. Timpul petrecut la orele de vârf în intersecții aproape că s-a dublat. Mai multe interacțiuni, mai multe șanse de câștig, ar zice noul coronavirus. Partea interesantă e că la noi școlile se deschid fix când deschidem și restaurantele și le mai și prelungim programul cât ne ține momentan plapuma legislativă.
În aceste condiții, e abosolut evident că și anul ăsta florarii își vor smulge perciunii de 1 și 8 martie. Dacă azi avem cam 2000 de cazuri pe zi, e doar o chestiune de timp până când, cu toată campania de vaccinare, rata de infectare va crește iar. Și nu e nevoie să fii epidemiolog. E suficient să știi matematică de clasa a 4-a. Și oare când vom ajunge la cifrele pe care nu le dorim, oare ce va alege guvernul? Să bage înapoi în case elevii sau restul populației sătule de mâncare la pachet? Sacrificăm economia sau educația? Asta ca să-i scutesc pe guvernanții care citesc de chinul de a descifra ideea.
Depinde de voi, stimați politicieni. Dacă mai închidem o dată restaurantele, pentru că trebuie să echilibrăm numărul deplasărilor, leșinăm de tot Horeca. Băgăm iar declarație pentru ieșirea din localitate, ne punem lumea în cap. De unde scoatem alea 21 de procente pe care ni le adaugă la rata de risc elevii? Dacă închidem școlile, ne distrugem viitorul. Și nu e doar o sintagmă, ci o realitate bazată pe cercetări.
De ce spun asta? Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a publicat un raport al unui studiu coordonat de un adevărat economist, nu de vreun politruc modern. Eric Alan Hanushek este un economist american care a scris prolific despre politica publică, cu un accent deosebit pe economia educației. Așa zice Wikipedia, că personal nu mă știu cu el. Hanushek, de care probabil ministrul Educației de la noi a auzit, zice că o treime dintr-un an școlar încropit înseamnă o pierdere de 3% pe an a veniturilor viitoare ale elevilor și o creștere economică cu 1,5% mai mică pentru o țară.
De exemplu, SUA ar pierde 14 miliarde de dolari în toată povestea asta. De ce? Pentru că ceea ce a arătat România în sezonul școlii online a fost praf în ochi. O brambureală fără nicio logică și fără nicio strategie clară. A fost o soluție găsită pe genunchi pentru ale cărei efecte vom plăti în câțiva ani. Pentru că generația COVID-19 ar putea fi una mai slab pregătită. O forță de muncă mai puțin abilă înseamnă rate mici de creștere economică. Și nu e ca și cum România ar fi excelat la capitolul educație ca să ne permitem luxul să sacrificăm o generație.
Mi-aș dori ca ministrul Educației să facă ce a promis. Să ia măsuri pentru menținerea școlilor deschise cu asumarea tuturor riscurilor și să ajute elevii să recupereze un an pierdut în pandemie. Altfel, nu doar noi vom plăti pentru COVID-19, ci și copiii noștri. De la ceilați guvernanți mi-aș dori să își asume și ei că școala trebuie susținută cu orice preț. Fie el politic sau economic. E strict părerea mea.
Iar părinților le recomand să deschidă ochii bine și să investească acum mai mult ca niciodată în educația copiilor. De la primul grăunte de mălai până la ultimul ban din cont. Educația și sănătatea înainte de orice. Nu dați cu parul. Nu mă exprim des, așa că nu vă voi stresa cu părerile mele. Dl. Cîțu, like și subscribe, cum s-ar zice.