Ana Maria Păcuraru: Asalt asupra României - Guvernul pune poveri uriașe pe umerii cetățenilor. Companiile, în impas
România este martora unui adevărat asalt economic, iar cetățenii și companiile sunt victimele acestui jaf de proporții. Mirajul începe cu promisiuni goale și cuvinte frumoase din partea Guvernului, dar realitatea ne lovește în față, iar consecințele sunt dureroase pentru toată lumea.
Companiile sunt cele care vor plăti factura pentru majorările de salarii. Nu, angajații nu vor primi nimic în plus. Guvernul crește impozitele, taxele și accizele, iar aceste costuri se vor reflecta direct în prețurile produselor și serviciilor. Cu alte cuvinte, fiecare român va simți direct impactul acestei politici fiscale absurde.
De unde vor veni banii pentru a susține această nebunie? Din buzunarele noastre, bineînțeles. Prețurile la combustibil, la case și la tot ce ne înconjoară vor crește. Impozitele pentru angajații din sectoarele de construcții și IT vor exploda, iar TVA-ul va mușca din fiecare bănuț economisit.
Guvernul ne spune că aceste măsuri sunt necesare pentru a echilibra balanța fiscală, dar adevărul este altul. În spatele acestor decizii se ascunde o taxare progresivă mascată, care-i lovește cel mai tare pe cei cu venituri mici și pe companiile mici și mijlocii.
Mărirea salariului minim este un alt exemplu al acestei abordări iresponsabile. De la 3.000 de lei la 3.300 de lei, creșterea este doar de 80 de lei pentru angajați. Statul își însușește restul, adică 280 de lei. Cine va suporta acest cost? Cu siguranță nu guvernul, ci companiile, în special cele mici și românești, care deja au salarii minime.
Și ce spune premierul României, Marcel Ciolacu? El recunoaște că România are cea mai mare taxare pe forța de muncă din Europa și cea mai mică taxare pe capital. Dar măsurile luate acum nu corectează această inechitate, ci o agravează. Taxarea suplimentară pentru capital și forță de muncă nu face decât să ne împingă mai adânc în haosul fiscal.
Prim-ministrul vorbește despre evaziune fiscală, dar tace în fața corupției din aparatul de stat, a achizițiilor inutile și a proiectelor cu prețuri umflate. Ce măsuri se iau în acest sens? Rămâne un mister.
Și ce să mai spunem de deficitul pe care guvernul îl invocă cu atâta vehemență? Contribuabilii, adică noi, suntem cei care acum trebuie să plătim pentru acest deficit creat de politicieni iresponsabili. Dar cei care votează aceste măsuri nu simt pe pielea lor consecințele.
Acum, Fondul Monetar de Investiții ne avertizează că am ajuns la fundul sacului. Pierdem bani europeni, dar cine s-a gândit la asta atunci când am fost forțați să plătim pentru cheltuieli nejustificate sau să ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile Europei?
Era sa uit, robotul Ion, "vocea romanilor", ce spune? Cum se achită de atribuțiunile de consilier? Îi dă din vreun algoritm lui Ciolacu că noile restricții fiscale ne vor scoate din criză și îi vor face pe români mai fericiți?
Este timpul ca românii să se trezească și să-și ceară drepturile. Nu mai putem fi victimele acestei politici fiscale absurde și a incompetenței guvernanților noștri. Este momentul să cerem transparență, responsabilitate și să punem capăt acestui asalt economic asupra țării noastre.