Marcel Boloș, lobby pentru IMM-uri: Aceste mici afaceri sunt o parte esenţială a economiei, pentru care trebuie să ne luptăm
Afacerile mici sunt o parte esenţială a economiei, pentru care trebuie să ne luptăm, întrucât generează locuri de muncă şi venituri în comunităţile mici, susţin familii şi aduc inovaţie, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Liberalul susține că micile afaceri sunt o parte esențială a economiei, "pentru care trebuie să ne luptăm" întrucât "generează locuri de muncă și venituri în comunitățile mici, susțin familii și aduc inovație".
"Imaginaţi-vă un mic atelier de croitorie care nu doar produce haine de calitate, ci oferă un refugiu pentru pasionaţii de artă. Imaginaţi-vă o cafenea de cartier care nu doar serveşte o cafea excelentă, dar devine şi loc de întâlnire pentru cei care vor să transforme un vis într-o poveste de succes. Aceste mici afaceri sunt o parte esenţială a economiei, pentru care trebuie să ne luptăm. Generează locuri de muncă şi venituri în comunităţile mici, susţin familii şi aduc inovaţie. Dacă ne uităm la datele oferite de antreprenoriatul mic, sunt cât se poate de clare: 390.000 de IMM-uri, 250 de miliarde de lei este cifra lor de afaceri (50 de miliarde de euro) şi profit net de 66 de miliarde de lei net. Exact aceste date ne arată că este imperativ să recunoaştem şi să susţinem afacerile mici", a transmis, vineri seara, ministrul Finanţelor ]ntr-un mesaj pe Facebook.
Potrivit ministrului, prin măsuri simple precum menţinerea pragului de 500.000 euro al cifrei de afaceri anuale pentru microîntreprinderi şi cota diferenţiată, "le putem permite antreprenorilor corecţi să crească organic în continuare".
"Acesta este doar un pas. Apoi, ne-am angajat să construim un mediu propice pentru dezvoltare, tocmai de aceea punem pe masă aproape 3 miliarde euro pentru susţinerea IMM-urilor. La care se adaugă şi aproximativ 10 milioane de euro, bani europeni, pe care IMM-urile îi pot accesa în 2024. Cu ce forme concrete de sprijin venim: 1. Am aprobat deja IMM Plus, care vine cu garanţii pentru investiţii şi capital de lucru în valoare de 11,5 miliarde lei, adică 2,2 miliarde euro; 2. Vom lansa în curând o schemă de ajutor de stat pentru IMM-uri cu activitate de producţie în valoare de 500 milioane euro; 3. Mai avem în lucru o schemă de ajutor de stat pentru prelucrarea metalelor neferoase (cupru, aluminiu, magneziu), cu o alocare de 200 milioane euro", a arătat Boloş.