La ce trebuie să fim atenți atunci când luăm un credit rapid?
Creditele rapide sunt instrumente financiare tot mai accesate de către publicul din România. Este și ușor de înțeles de ce: sunt extrem de simplu de accesat, aprobarea lor este aproape instantanee, iar costurile, deși unele destul de mari, au o transparență totală.
Aceste împrumuturi pot fi utilizate pentru a ne scoate din anumite încurcături, cum ar fi repararea defecțiunilor apărute brusc la automobilele proprii sau la un electrocasnic mare, ori ne putem folosi de ele pentru a profita de reduceri de moment.
Spre exemplu, în perioada aceasta, că tot este sezonul Black Friday, se poate ca pachetul de vacanță în stațiunea mult visată să fie redus cu până la 30 %. Telefonul mobil la care tânjim de când a apărut poate avea un preț chiar și cu 50 % mai mic față de cât era acum câteva luni.
Prin intermediul unui credit rapid, chiar dacă nu avem lichidități, vom putea capitaliza aceste reduceri sau vom putea depăși situațiile neprevăzute. Însă, dacă vrem ca noi să fim cei avantajați și nu instituția creditoare, va trebui să fim atenți la câteva aspecte. Acestea vor fi prezentate în cele ce urmează.
Dobânda Anuală Efectivă
Dobânda anuală efectivă sau DAE este un indice impus de către Uniunea Europeană prin intermediul căruia se exprimă, sub formă de procente, costul total al unui instrument financiar. Aici sunt incluse atât dobânzile, cât și taxele de administrare, comisioanele de acordare ș.a.m.d.
Așadar, indiferent de cât de mult este promovat un credit rapid al unui IFN că vine cu dobânda lunară cea mai mică, ideal ar fi ca, înainte de a-l accesa, să verificăm cât de mare este acest DAE și să îl comparăm cu alte împrumuturi existente pe piață.
Nu de puține ori se poate întâmpla ca un credit să vină cu o dobândă lunară mică, dar să aibă diferite comisioane ce duc la creștere substanțială a DAE. Fapt care îl face să nu fie, neapărat, cea mai bună alegere.
Perioada de rambursare
Perioada de rambursare este intervalul de timp în care trebuie să restituim suma împrumutată. Cele multe companii vor aplica așa-numite dobânzi penalizatoare pentru cei care depășesc, chiar și cu o zi, termenul scadent. Acestea sunt calculate ca 130 – 150 % din dobânda anuală și vor fi aplicate sumei restante.
Totodată, unele dintre condițiile de creditare se pot schimba destul de drastic dacă perioada de rambursare nu este respectată.
Credite rapide cu dobândă 0
Cu toate că la o primă vedere am putea crede că astfel de credite rapide cu dobândă 0 nu sunt altceva decât niște înșelătorii, ele sunt 100 % reale și reprezintă o modalitate prin care creditorii doresc să atragă clienți noi.
Aceste împrumuturi pot fi accesate doar de către beneficiari ce nu au mai colaborat cu instituția financiară în trecut. Totodată, pentru ca dobânda să rămână 0, creditul trebuie achitat integral într-un interval de timp bine stabilit.
În caz contrar, sumei restante i se vor aplica atât dobânda anuală legală, cât și una penalizatoare, crescând, astfel, exponențial valoarea ce va trebui restituită.
Termenele contractuale
Printre principalele aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când accesăm un credit rapid sunt termenele contractuale. Este de preferat să pierdem ceva mai mult timp lecturând atent fiecare punct și paragraf al contractului de credit, înainte de a semna documentele.
Se poate ca dobânda asupra căreia am căzut de acord cu creditorul să se aplice doar în anumite condiții. Ori rambursarea banilor să se efectueze până în data X achitând cu cardul, în caz contrar adăugându-se diverse taxe. Toate termenele trebuie bine înțelese înainte de semnare.
Eventualele neînțelegeri pe care le-am putea avea vor fi elucidate discutând, la telefon sau prin email, cu un reprezentat al instituției financiare cu care vom dori să colaborăm.
Date dintr-un contract de împrumut
În ceea ce privește contractele de împrumut, iată cam care ar fi cele mai importante puncte pe care ar trebui acestea să le conțină:
· Identitatea instituției financiare, a beneficiarului și tipul de credit asupra căruia am căzut de acord
· Durata de timp pe care se va desfășura împrumutul
· Valoarea totală a creditului – se va trece atât suma împrumutată, cât și cea pe care o vom fi restituit la final de contract
· Informații despre dobândă – dobânda zilnică, lunară și DAE, împreună cu condițiile în care se aplică dobânda respectivă; tot aici vor fi trecute și eventualele penalizări și când se aplică ele
· Numărul, frecvența plăților și sumele ce vor trebui achitate – valoarea exactă a ratelor și un calendar temporar a frecvenței lor
· Valoarea totală plătibilă de beneficiar – suma totală ce va trebui achitată la final de contract
· Costuri de administrare și diverse alte taxe ce/ când se aplică
Pe lângă aceste date, care sunt extrem de importante, vor mai exista câteva puncte ce țin de garanții, asigurări, dreptul de retragere, avertizări în caz de neplată, încetarea contractului de credit etc.
Sfaturi utile
În încheiere, dorim să oferim câteva sfaturi despre credite rapide, pe care suntem siguri că mulți le vor considera foarte utile.
Niciodată să nu luăm un credit dacă știm că nu putem să îl plătim
Chiar dacă sumele ce vor putea fi accesate prin intermediul unui credit rapid nu sunt foarte mari, unele persoane tot vor întâmpina ceva probleme în rambursarea împrumuturilor.
Din păcate, orice întârziere de plată sau restanță rămasă va atrage după sine, automat, denunțarea beneficiarului la Biroul de Credit. Iar odată ajunși acolo, vreme de cinci ani nu vom mai putea accesa alte instrumente financiare, de care poate am avea nevoie mai mare în viitor.
Așadar, dacă știm din start că nu avem cum să returnăm la timp sumele împrumutate, ar fi bine să nu accesăm creditul în cauză.
Decât să întârziem plata ratelor, mai bine sunăm creditorul
În cazul în care ne dăm seama că nu avem cum să strângem sumele datorate până la data scadentă, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să punem mâna pe telefon și să sunăm instituția financiară la care ne-am împrumutat.
În felul acesta sigur se va găsi o soluție – reeșalonarea datoriei, devansarea termenului de plată etc. În orice caz, este mult mai bine decât să lăsăm să treacă timpul, să depășim data scadentă și să ne trezim cu dobânzi penalizatoare și/ sau cu înscrierea în baza de date a Biroului de Credit.
Este de preferat să comparăm cât mai multe oferte
Înainte de a accesa un împrumut, cel mai bine ar fi să comparăm ofertele cu care vin creditorii de la noi din țară. În acest scop, putem utiliza platforme dedicate acestor comparații sau putem face câte o cerere către instituțiile financiare care ne interesează.
Dacă suntem eligibili, creditorii ne vor trimite contracte de credit, pe care le vom putea analiza și compara între ele. Toți acești pași sunt gratuiți.
Sursa foto: www.freepik.com