4 întrebări pe care să ți le pui înainte de a face un credit bancar (P)
Nevoia unui împrumut bancar apare, deseori, în viața multora dintre noi atunci când câștigurile proprii nu sunt suficiente pentru toate nevoile. Poate fi vorba de achiziționarea unei case, a unui autoturism sau altui bun ori necesitatea rezolvării unor probleme neprevăzute. Indiferent de motiv, pe piață sunt disponibile numeroase produse bancare dedicate persoanelor fizice și celor juridice.
Totuși, un împrumut presupune asumarea unei responsabilități financiare pe o perioadă lungă de timp și acceptarea implicațiilor considerabile pe care le poate avea asupra veniturilor lunare pentru următorii ani. Din acest motiv, este esențial să cunoști toate aspectele creditării, înainte de a lua o decizie finală și să ai răspuns la următoarele întrebări:
1. Ce tip de credit pot solicita?
Există o mare diversitate când vine vorba de împrumuturile bancare, dar nu toți solicitanții pot obține orice tip de credit. De regulă, destinația banilor trebuie să fie stabilită de persoana care dorește să obțină un împrumut, pentru că există produse specifice de finanțare, de exemplu credite pentru nevoi personale, credite ipotecare sau imobiliare ori credite auto.
Fiecare dintre aceste produse beneficiază de condiții bine determinate, caracteristici diferite, specificații clare, referitoare la utilizarea banilor, modalități de acordare sau documente solicitate. În funcție de tipul împrumutului dorit, vei determina și unde poți solicita suma de care ai nevoie. Nu toate instituțiile bancare oferă același credite. În plus, este indicat să te adresezi unei unități cunoscute, iar pentru asta vezi aici lista băncilor la care poți apela, pentru a evita contractele dubioase, care ridică multe semne de întrebare.
2. Câți bani am nevoie să împrumut?
Dacă te-ai decis ce tip de credit vei solicita, următorul pas este să determini de câți bani ai nevoie ca să-ți atingi scopul. Ia în considerare că suma maximă pe care o poți primi nu reprezintă o variantă viabilă, fiindcă s-ar putea să întâmpini probleme atât în ceea ce privește destinația banilor și cheltuirea lor, cât și rambursarea ulterioară.
Înainte de a contracta un împrumut, fă-ți calcule și fii conștient de capacitatea ta de a returna toți banii. O rată mult prea mare s-ar putea să te afecteze pe termen lung, mai ales dacă nu este sustenabilă, în cazul în care îți pierzi locul de muncă actual și câștigurile tale se vor diminua.
3. Ce comisioane sunt asociate creditului?
Orice tip de împrumut poate include mai multe comisioane, sume ce se adună la rata totală și cresc valoarea lunară a acesteia. De aceea, fă o analiză minuțioasă pentru a stabili moneda în care se va contracta împrumutul, dacă este avantajoasă o dobândă fixă sau una variabilă, care sunt comisioanele pentru rambursare anticipată, întârzierea la plată ori gestionarea lunară a creditului. În anumite situații, mai pot fi aplicate taxe de analiză a dosarului, comision unic de acordare a împrumutului sau alte tipuri de dobânzi. Toate acestea cresc suma ce trebuie rambursată.
4. Cum îmi voi gestiona celelalte datorii?
De cele mai multe ori, persoanele care apelează la împrumuturile bancare pot avea deja alte datorii, cum ar fi cardul de credit sau descoperitul de cont. În această situație, o nouă rată va afecta și mai mult veniturile tale lunare, fiindcă va duce la înmulțirea datoriilor. În mod ideal, instituțiile financiare nu ar trebui să accepte un grad de îndatorare peste puterile solicitantului, însă sunt bănci care ajung la un nivel ce depășește 50% din câștigurile totale. Așadar, înainte de a solicita un împrumut, ia în considerare toate datoriile actuale și asigură-te că rambursezi o parte din ele sau că bugetul îți permite o rată nouă fără probleme.
Împrumuturile reprezintă o variantă excelentă pentru orice persoană care nu-și poate susține toate nevoile din resurse proprii. Însă, înainte de a apela la un credit bancar, analizează-ți, foarte bine, situația financiară ca să iei cele mai bune decizii.