Ziua limbii române. Tu știi care sunt cele mai frecvente greșeli?
Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an, la 31 august. Iată care sunt câteva dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică, potrivit unei analize realizate de Centrul de scriere al Universității Transilvania. Trebuie precizat din start că cea mai frecventă greșeală de exprimare, ACORODUL gramatical, nu a mai fost inclus în listă.
„Decât” sau „doar”?!
"Decât" se folosește exclusiv în construcții în care verbul-predicat este la forma negativă,: așadar în propoziția de mai sus ar trebui să avem și un „(Nu) mai avem decât o pâine”, potrivit Centrului de scriere al Universității Transilvania.
„Care” vs „pe care”
Conform normelor actuale, utilizarea acestei prepoziții alături de pronumele relativ „care” (și nu numai) este obligatorie în limba română și se justifică prin încercarea de a diferenția subiectul de complementul direct dintr-un enunț.
„Mi-ar place” vs „mi-ar plăcea”
Datorită“ vs „din cauza“
Una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română este folosirea lui “datorită” în loc de “din cauza” și invers. Prepoziția “datorită” se folosește când ne referim la un eveniment fericit (“A câștigat concursul datorită pregătirii intense”), iar “din cauza” atunci când efectul acțiunii este unul negativ (“A pierdut concursul din cauza lipsei de pregătire).
Virgula dintre subiect și predicat
Deși la școală una dintre primele reguli gramaticale pe care le învățam este să nu punem virgulă între subiect și predicat, mulți totuși fac greșeala asta. Virgula dintre subiect și predicat este considerată una dintre cele mai grave greșeli gramaticale. Desigur, ca să nu faci greșeala asta, mai întâi trebuie să știi care este subiectul și care este predicatul.