Eminescu rock'n'roll. Cum a ajuns marele poet cel mai cunoscut textier rock și folk
Nu este exclus ca poetul Mihai Eminescu să fie cel mai des utilizat textier din muzica românească. De la romanțe până la rock, pop și folk, versurile sale au dat atât farmec, cât și calitate unor piese memorabile, precum "Atât de fragedă" - Mondial sau "Dintre sute de catarge" - Pro Musica. Mulți dintre artiștii care au folosit versurile sale în perioada comunistă au recunoscut că aceastea erau și de o cale sigură ca o piesă să treacă de cenzură.
Nu este exclus ca poetul Mihai Eminescu să fie cel mai folosit… „textier” din muzica românească, cert e că – în rock și folk, încă din ultimii ani ’60 – s-a compus și s-a cântat din plin pe versurile eminesciene, potrivit unei analize făcute de Doru Rocker Ionescu și Iuliu Constantinescu în Top Românesc.
Încă din anii 60, grupul beat Sideral şi-a înscris în repertoriu o melodie inspirată de versurile eminesciene – „Lacul” (interpretată alături de solistul Cornel Guriţă şi Cometele.
O altă formație extrem de populară în anii 60, Sincron – grup care a gravitat în jurul regretatului Cornel Fugaru – are în palmaresc piese pe versurile poezilor „Şi dacă”, „Somnoroase păsărele”, dar şi „Dorinţa”, „Mai am un singur dor” şi „Pe lângă plopii fără soţ”.
MONDIAL - "ATÂT DE FRAGEDĂ", cel mai mare hit eminescian
Poate piesa care și peste timp și-a păstrat calitatea de hit evergreen este compoziția Mondial pe textul "Atât de fragedă". Piesa a fost inclusă de TVR în topul celor mai îndrăgite 100 de melodii ale românilor.
Și grupul timișorean Pro Musica și-a făcut un renume din transpunerea pe muzică a versurilor marelui poet național. „Glossa”, baladă rămasă în repertoriu până în prezent, „Şi dacă…” sau „Dintre sute de catarge” sunt cele mai bune exemple.
Folkiştii au avut, de la sine înţeles, un cult pentru marea poezie românească, în particular pentru Eminescu: Nicu Alifantis cu „O, rămâi” şi „Kamadeva”, Mircea Bodolan cu „La mijloc de codru”, „O, rămâi”, „Şi dacă”, Florin Săsărman – „Dormi”, Maria Gheorghiu – „Ruga Anei către Fecioara Maria”, Jul Baldovin – „Frumoasă-i”, Tatiana Stepa – „Răsai”, Tudor Gheorghe – „Sara pe deal”, Victor Socaciu – „Odă (în metru antic)”.
În ultimul deceniu, o trupă din noul val rock alternativ – Firma – a lansat o piesă realmente energizantă și cântată cu aplomb: „Dulce Românie”.