Care au fost cele mai mari imperii din istorie? În total, au stăpânit o suprafață mai mare decât a Pământului
Din cele mai vechi timpuri, evoluția umană, în toate componentele sale, a omeniri a fost asigurată prin forța armelor și întinderea teritoriilor controlate. Imperiile astfel formate au crescut, au atins apogeul și, inevitabil, s-au prăbușit, pentru a face loc altora mai puternice și mai întinse. Așadar, care au fost cele mai întinse imperii din istorie?
Ci siguranță că unul dintre răspunsurile care ne-ar veni imediat în minte este Imperiul Roman. Ei bine, acesta nici măcar nu se mai regăsește în clșasamentul primelor 10 imperii ca suprafață stăpânită în faza de extindere maximă, potrivit desprelume.ro.
Pe locul 5 se află Imperiul Spaniol (1740-1790 - perioada de maximă extindere), cu o suprafață de 13,7 milioane km2
- 2,68% din suprafața totală a Pământului
- 10,17% din suprafața totală a uscatului
Imperiul Spaniol a fost unul dintre primele imperii globale din istorie, cuprinzând cinci continente: Europa, Africa, Asia, Oceania și America. A luat naștere din uniunea coroanelor Castiliei și Aragonului, în anul 1479, care a permis explorarea și colonizarea Lumii Noi de către Cristofor Columb și alți exploratori spanioli.
Imperiul a atins vârful expansiunii teritoriale în secolele al XVI-lea și al XVII-lea sub dinastia Habsburg, dar a intrat în declin în secolul al XVIII-lea.
Este Imperiul Spaniol care a emis prima declarație universală a drepturilor omului, numită Legile Burgos, în anul 1512.
Pe locul 4 se află Imperiul Chinez – Dinastia Qing (1790), cu 14,7 milioane km2
- 2,88% din suprafața totală a Pământului
- 10,91% din suprafața totală a uscatului
Dinastia Qing a fost ultima dinastie imperială a Chinei, domnind din anul 1644 şi până în 1912, când a fost înlăturat ultimul împărat.
Un fapt interesant despre această dinastie este că a fost prima care a permis femeilor să participe la examene pentru selectarea funcționarilor de stat și prima care a interzis consumul de opiu.
Pe locul 3 este Imperiul Rus, (1866): 22,8 milioane km2
- 4,47% din suprafața totală a Pământului
- 16,92% din suprafața totală a uscatului
Imperiul Rus a fost al treilea dintre cele mai mari imperii din istorie, cuprinzând teritorii pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord. A apărut din Țaratul Rusiei, care a fost fondat de Ivan cel Groaznic, în anul 1547.
A avut un rol important în distrugerea ambițiilor lui Napoleon din perioada 1812–1814, iar din cauza acestui lucru, s-a extins în vest și sud. Era, mai mereu, în conflict cu Imperiul Otoman, care era aliat cu cel britanic.
Imperiul a decăzut în timpul Revoluției bolșevice din 1917. Un lucru interesant despre Imperiul Rus este că a fost primul care a abolit sclavia, în anul 1723, potrivit sursei citate.
Pe locul 2 se află Imperiul Mongol (1279): 24 milioane km2
- 4,70% din suprafața totală a Pământului
- 17,81% din suprafața totală a uscatului
Imperiul Mongol a fost al doilea dintre cele mai mari imperii din istorie, întinzându-se de la Europa de Est până la Marea Japoniei, și de la Siberia până în India.
A fost fondat de către Ginghis Han, care a unit triburile nomade mongole și a început o serie de invazii și cuceriri fără precedent în Asia și Europa. Interesant că cea mai mare parte a Imperiului mmongol s-a împărțit apoi între alte 2 imperii, CHina și Rusia.
Un aspect interesant despre Imperiul Mongol este că a fost primul care a folosit pașapoarte diplomatice, dar și sistmul poștal prin ștafete, care permitea transmiterea rapidă a informațiilor pe distanțe uriașe.
Cel mai mare imperiu din istorie este cel Britanic (1922 - anul maximei expansiuni): 35,5 milioane km2
- 6,96% din suprafața totală a Pământului
- 26,35% din suprafața totală a uscatului
Imperiul Britanic a fost cel mai mare imperiu din istorie, acoperind aproximativ un sfert din suprafața și populația lumii. A fost compus din colonii, dominioane, protectorate, mandate și alte teritorii care erau conduse sau administrate de Regatul Unit.
A ajuns la vârful expansiunii teritoriale după Primul Război Mondial, dar a intrat rapid în declin după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza mișcărilor de decolonizare și a apariției unor puteri rivale.
O caracteristică notabilă a Imperiului Britanic a fost capacitatea sa de a proiecta puterea maritimă și de a controla rutele comerciale, contribuind astfel la crearea unei rețele comerciale globale și la transferul de resurse și culturi între diferite părți ale lumii.