Zona retrocedată din Parcul IOR se degradează pe zi ce trece. Cum ar putea schimba situația o hotărâre de Consiliu adoptată la propunerea PNL Sector 3 și ce spun oamenii
Bucureștenii care stau în blocurile din apropierea zonei retrocedate a Parcului IOR se plâng de mirosul greu de fum care le intră în case în fiecare noapte. Oamenii spun că fumul vine din zona împrejmuită și se declară oripilați de ce se întâmplă acolo, în ciuda unei hotărâri de Consiliu Local, adoptată la inițiativa PNL, prin care Sectorul 3 cere Primăriei Municipiului București răscumpărarea terenului de 11 hectare din Parcul IOR, după epuizarea căilor legale de recuperare. Oamenii îl acuză pe Primarul General Nicușor Dan că pare să nu recunoască valoarea inestimabilă pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor a acestor spații verzi.
O parte dintre cetățeni, care au copilărit în cartier, se uită cu groază în fiecare zi cum dispar copacii și vegetația. S-au apucat să facă fotografii și au trimis deja zeci de sesizări către autoritățile locale și centrale, poliție și garda de mediu.
Unul dintre bucureștenii care a sunat de mai multe ori la poliție spune că aceștia au ajuns să îl recunoască după voce, la cât de des le semnalează problemele: "Polițiștii mi-au explicat de multe ori că nu pot decât să îmi înregistreze sesizările. Nu pot trece nepăsător pe lângă stratul de cenușă care e din ce în ce mai gros. Noaptea miroase a fum în zonă. Refuz să cred că nimeni nu poate opri acest măcel".
De mai bine de un an, PNL Sector 3 a inițiat o campanie de conștientizare și o petiție pentru salvarea parcului IOR. Până în prezent au fost strânse peste 20.000 de semnături, iar campania va continua până la sfârșitul anului.
Dispoziția de retrocedare a 11 hectare din Parcul IOR a fost atacată în instanță, invocându-se faptul că retrocedarea ar fi fost abuzivă. Proprietarii terenului au fost amendați cu 35 milioane de euro pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată. Proprietarii au contestat amenda. Cele circa 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2005.