Ziua ZERO pentru legea pensiilor. Azi afli cu cât îţi creşte pensia până în 2021
Legea pensiilor este lansată, joi seara, la oră de prime-time. După discuții și promisiuni neonorate, legea pensiilor va fi în final pusă în dezbatere publică. Pentru început, proiectul va fi prezentat într-o prezentare a ministrului Muncii la ora 21.00.
Lia Olguța Vasilescu lansează în dezbatere publică proiectul legii pensiilor. Ministrul a promis publicarea proiectului pe site la ora 21, oră la care este anunțată și o conferință de presă. Guvernanții au promis în repetate rânduri dublarea și chiar triplarea pensiilor.
Miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, au discutat în Parlament forma finală a legii pensiilor. Impactul bugetar, pe care îl va avea legea pensiilor, se ridică la câteva zeci de miliarde de lei. Dintre cele 5 milioane de pensii vor fi recalculate aproximativ 1 milion.
După ce proiectul va fi prezentat, va sta în dezbatere publică o lună de zile. Guvernanţii şi-au propus ca proiectul să intre în circuit parlamentar începând cu luna septembrie pentru a fi adoptat cât mai repede.
Ministrul Muncii a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare nu se va modifica. Iniţial, au existat trei formule de calcul, iar în urma simulărilor a fost aleasă una.
Dragnea și Olguța Vasilescu au bătut în cuie noua lege a pensiilor. În 2021, pensiile se dublează
„Este o lege capitală şi cred că toată lumea înţelege acest lucru. E o lege la care s-a lucrat foarte mult, pe care PSD şi-a dorit-o foarte mult să iasă într-o formă bună. Sigur că vom auzi tot felul de critici", a mai afirmat ministrul Muncii.
"Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea - nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă. Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea - 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani", a spus ministrul Muncii.
Stagiul de cotizare complet rămâne la 35 de ani. Pentru a se pensiona cineva fară niciun fel de penalizare, trebuie să aibă 65 de ani, plus 35 ani stagiu complet de cotizare", a mai spus Olguţa Vasilescu.
La rândul său, Liviu Dragnea spunea că noua lege a pensiilor va îndrepta "o uriaşă nedreptate care există în România de ani buni", va "reaşeaza un sistem uriaş" care a fost complicat şi va rezolva problema celor care pentru aceeaşi durată de muncă şi aceleaşi condiţii au pensii diferite.