ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Povestea emoționantă a româncei care lucrează la NASA
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Este româncă şi lucrează la NASA, ca specialist în microgravitaţie. Face parte dintr-un proiect fascinant - integrarea orbitei Pământului în viaţa noastră de zi cu zi. Mai precis spus, s-ar putea ca şi datorită ei, nepoţii sau strănepoţii noştri să facă naveta la locul de muncă, pe orbită. În plus, prin cercetările ei Ioana Cozmuţa speră să contribuie la înfiinţarea primei colonii umane pe lună. Crescută între barierele stricte ale comunismului românesc a ajuns acum să depindă doar de cele date de Portalul Spaţial. De altfel, pendulează între cele două lumi atât de diferite, dar la fel de importante pentru ea - între România de la Baia Mare şi lumea SF care pare a fi Silicon Valley. Ea a stat de vorbă cu reporterii REALITATEA TV în atmosfera atat de familiară de la Baia Mare, după care tânjeşte chiar şi când lucrează la planurile de populare a Planetei Marte.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Ioana Cozmuţă are 44 de ani şi un sfert din viaţă şi-a dedicat-o cercetării. Nu oriunde, la NASA. Acolo unde mulţi visează să ajungă, dar puţini văd cu ochii lor miracolul ştiinţei. Românca din Baia Mare trăieşte între două lumi. Cea din Ardeal şi cea din Silicon Valley, acolo unde se află Portalul Spaţial, care face din imposibil... realitate.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Deşi vine o dată pe an în România, Ioana nu-şi poate lua gândul de la muncă. Până la urmă, ce este mai frumos decât să stai la gura sobei şi să te gândeşti cum să integrezi orbita Pământului în viata cotidiană sau cum să supravieţuieşti pe Marte?!
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. În America, s-au organizat şi câteva maratoane unde zeci de oameni creativi s-au întrecut în idei referitoare la colonizarea planetelor.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Până ca omul să trăiască pe Marte, spaţiul cosmic ar putea deveni chiar şi o afacere. O mare companie britanică lucrează la un proiect prin care vrea să construiască hoteluri în orbita Pământului. Acolo se va putea ajunge doar cu sisteme de lansare, iar un bilet ar putea costa peste 300 de mii de dolari.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. În urmă cu aproape două decenii, Ioana a urmat un doctorat în Olanda. Apoi, drumul către NASA a fost o încununare a eforturilor. Au trecut anii, dar ei îi place la nebunie ce face. Totuşi... să fii specialist în microgravitaţie, nu e un lucru la îndemâna oricui.