MENIU

Zeci de mii de polițiști, jandarmi, pompieri, pe străzi în minivacanța de 1 Decembrie - Recomandări importante pentru români

Zeci de mii de polițiști, jandarmi, pompieri, pe străzi în minivacanța de 1 Decembrie - Recomandări importante pentru români

Peste 23.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi pe străzi în aceste zile, pentru a asigura ordinea şi liniştea publică, dar şi pentru fluidizarea traficului în minivacanța de 1 Decembrie. Aproape 1.500 de evenimente vor fi organizate în cele cinci zile, la care vor participa jumătate de milion de români, potrivit estimărilor Poliției.

Peste 23.000 de forțe de ordine se vor afla la toate evenimentele și pe străzi în această minivacanță de 1 Decembrie. Dintre aceștia, 6.000 sunt polițiști, iar 1.500 sunt chiar de la Brigada Rutieră, care vor avea cu ei și 300 de aparate radar. Peste 3.000 de jandarmi, pompieri polițiști de frontieră și alte forțe de ordine care vor avea grijă de toate evenimentele din țară.

Astăzi, de Sfântul Andrei, polițiștii se vor afla în vecinătatea bisericilor și mănăstirilor, locurile unde au loc pelerinaje. 

"Potrivit estimărilor de la acest moment, pe timpul minivacanţei vor fi organizate 1.470 de evenimente la care se preconizează prezenţa a peste 500.000 de participanţi. Cu prilejul Zilei Naţionale a României, autorităţile centrale şi locale vor organiza 337 de manifestări comemorative şi ceremonii militare. Cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanţi vor fi în Bucureşti, Alba Iulia, Craiova, Cluj-Napoca şi Timişoara", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor dedicate Zilei Naţionale, structurile MAI vor fi în alertă la nivel naţional. Peste 1.500 de angajaţi MAI vor acţiona doar în Bucureşti.

"Efectivele MAI vor fi prezente la toate evenimentelor publice organizate în aceste zile pentru protecţia participanţilor şi descurajarea comiterii de contravenţii sau infracţiuni, dar şi pentru a asigura o intervenţie rapidă în cazul producerii unor incidente sau chiar a unor situaţii de risc pentru cetăţeni. De asemenea, poliţiştii, în consultare cu organizatorii evenimentelor, vor impune restricţii de circulaţie în zona de desfăşurare şi pe drumurile adiacente şi vor îndruma conducătorii auto cu privire la rutele ocolitoare. Precizez că la nivel naţional, zilnic, vor fi mobilizaţi peste 1.500 de poliţişti rutieri pentru fluidizarea traficului pe drumurile intens circulate", a mai spus Dajbog.

Poliția Română a anunțat cum va acționa pentru respectarea legii în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie 2022.

„Aproape 8.200 de polițiști vor acționa în teren, folosind aproape 4.000 de autospeciale, în medie, zilnic. Peste 5.100  de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, peste 1.500 sunt poliţişti de la rutieră, 564 de la transporturi și 983 sunt specialiști de la alte structuri.

Polițiștii rutieri vor acționa pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, dirijarea, fluidizarea și controlul circulației pe principalele căi de comunicație spre și dinspre stațiunile turistice.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudinii prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu aparate radar în întreaga țară.

Polițiștii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenuri de călători, în stații și triaje de cale ferată, aerogări şi în porturile de la Marea Neagră sau de la Dunăre”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Poliția Română.

De asemenea, peste 3.700 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, la nivelul întregii ţări, misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, în punctele de trecere a frontierei, în perioada minivacanţei de 1 Decembrie.

Poliția Română, recomandări pentru minivacanța de 1 Decembrie

În minivacanță, dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Asigurați-vă că autoturismul funcționează în parametrii optimi, că aveți valabile asigurarea obligatorie (R.C.A.) și inspecția tehnică periodică (I.T.P.)!

Nu uitați că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!

Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră. Pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule! Vă reamintim că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România!

Și oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie! Așa că, la primele semne de oboseală, întrerupeți deplasarea, parcați vehiculul într-un loc sigur şi odihniți-vă.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea mașinii pe timp de noapte sau pe distanţe mari.

Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din fața, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat intenția. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă!

Le recomandăm pietonilor să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă!

Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi.

Mai multe articole despre:
politia romana minivacanta 1 decembrie jandarmi